Skip links
конфликти в кухнята

Конфликти в кухнята – съвети за главния готвач

Loading

Съвети за главния готвач относно появата на конфликти  в кухнята

Конфликтите са верни спътници на почти всеки работен процес – практически е невъзможно да се намери идеален екип, в който всеки участник има ангелско търпение, забележителна съпричастност и сто процента старание.

Дори не трябва да се опитвате – много по-лесно е да се научите как да избягвате конфликти, да ги изглаждате и по всякакъв възможен начин да внасяте нотка на положително в работната атмосфера. Или поне да я довеждате до неутрална точка.

Винаги изглаждайте конфликтите между готвачите и сервитьорите, а в спорни ситуации защитавайте интересите на кухнята.

Ако не спазвате това правило и много скоро ще откриете, че ще бъде много по-лесно да унищожите екипа си напълно. Честите конфликти, които остават неразрешени, ефективно разрушават морала и изключват работата в екип. Това означава, че за висока производителност не може да се говори.

Кухня – казанът ври и кипи!

Изключително трудно е да избегнете появата на конфликти в кухнята – всяка ситуация буквално принуждава хората там да проявяват нетърпимост.

Забавянето на поръчката от главния готвач прави сервитьора виновен за това, че е доставил ястието за дълго време. Бавната работа на сервитьора или заетостта му, от друга страна, представя умението на готвача в лоша светлина… И всички тези епизоди в крайна сметка могат да се превърнат в неприятна рутина. Постепенно негативите се натрупват и рано или късно може да се стигне до голям конфликт.

Вие, като шеф на кухнята, трябва да разберете, че вашето свещено задължение е да контролирате тези конфликти, да ги изглаждате и да внушавате на подчинените си такива качества като готовност за помощ и способност да разбирате и приемате това, което вече се е случило. Конфликтът е чудесна възможност да демонстрирате и усъвършенствате своите лидерски умения и да спечелите уважението на вашия екип.

Все пак  главният готвач е нужно да застава по-често на страната на готвачите – те трябва да усещат неговата подкрепа. Не забравяйте обаче, че трябва да сте изключително коректни и просто трябва да давате добър пример.

И накрая, няколко препоръки за разрешаване на конфликти в екип между готвачи и сервитьори:

  • Избягването на конфликти в кухнята е многократно по-лесно, отколкото справянето с последствията от тях.
  • Проследявайте моделите на поведение на подчинените си, коригирайте позициите, изпращайте особено нервни или агресивни хора от персонала да си починат малко и после пак да се заемат с работата си.
  • Повишаването на тона е лошо възпитание. Вашето оръжие е леденото спокойствие, умението да слушате и наличието на добре обосновани аргументи;
  • Да бъдеш верен на принципите си е много важно, ако се взема решения за това кой е прав и кой крив. Ако в една ситуация ще се ръководите от едни и същи убеждения, а в подобна – от диаметрално противоположни, това ще стане причина подчинените да се съмняват не само в чувството ви за справедливост, но и във вашата адекватност.
5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни