Skip links

Коронавирус: предава ли се от храна и хранителни стоки

Loading

Може ли опасният коронавирус да се предава чрез храна и хранителни стоки при пазаруване в супермаркета?

Според Федералния институт за оценка на риска (BfR) досега не е имало случаи, в които да е доказано, че хората са се заразили с новия коронавирус чрез консумация на замърсена храна.

Спорно е дали това се отнася за зараза от контакт с опаковки на храни.

Как се заразява човек Covid-19?

Коронавирусите се предават предимно чрез секрети от дихателните пътища. Ако тези течности от болен човек попаднат върху лигавиците на очите, носа или устата на друг човек, те също могат да развият Covid-19.

Изследванията показват, че SARS-CoV-2 може да оцелее върху твърди повърхности за определен период от време – не само няколко часа, но дори и дни. Но тестовете са направени досега само в лабораторни условия.

Въпреки това трябва да се спазват и прилагат определени хигиенни правила както при пазаруване, така и при приготвяне на храна. Освен това спазването на лична хигиена и провеждане на дезинфекция трябва да бъдат приоритет.

Представляват ли някакъв риск вирусите в кухнята и такива попаднали върху храната?

Отговорът е: Не!

Вирусите за разлика от бактериите се нуждаят от жив организъм за да се размножават докато за  бактериите е необходимо само  да има източник от който да си набавят хранителни вещества а именно такъв със съдържание на протеини или въглехидрати и разбира се “свободна” вода, температура и време.

Заплахата от вирусите в кухнята идва от това, че те могат да се предават между членовете на персонала.

Попаднали върху работна повърхност или храна,  за разлика от бактериите, те не се размножават. И както повечето микроорганизми са особено податливи на температурно влияние. В кухнята “безопасната” температурна зона започва от 65°C.

Какво означава това?

При достигане на тази температура, и подържането и за повече от няколко минути повечето бактерии биват неутрализирани и не представляват заплаха за човека. Разбира се, че има спори, които могат да преодолеят тази температура. За тях се прилага UHT (ултра висока температура) технологията , която загрява продукта под налягане от около 2 Bar до 121°C и по този начин дори и най-устойчивите спори биват неутрализирани. Затова и годността на млякото и продуктите, пакетирани по тази технология имат толкова дълъг срок на годност.

Може ли микровълновата фурна да неутрализира коронавирус и как се случва това?

Отговорът е: Да, но не чрез микро вълните както повечето хора си мислят!

Какъв е принципът на работа микровълновата фурна?

Микровълните използват поляритета на водните молекули за да ги приведът в движение. Колкото по-бързо се движат те, толкова по-голямо триене има между тях. Триенето от своя страна покачва температурата, и така отново температурата е тази, която влияе на микроорганизмите и по-специално на вирусите. Тоест, дали ще затоплим пицата в микровълновата или в обикновената фурна до температура над 65°C няма абсолютно никакво значение! И тази температура не е необходимо да бъде в центъра на продукта, защото и бактериите и вирусите се намират предимно на повърхността му.

Ако искате да сте сигурни, че по повърхността на храната няма вируси, и да достигне продуктът желаната температура на повърхността по-бързо дори от микровълнова фурна, може да се възползвате от възможностите, които предлага Бунзеновата горелката .

Споделеното мнение в статията е на екипа на Шеф и Гастро, които нямат претенцията да бъдат експерти в микробиологията, а са привърженици на теорията за добрите хигиенни практики.

Хареса ли Ви статията – споделете я с бутоните по-долу в социалните мрежи.

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни