Skip links
Лимонада

Лимонада и нейната история

Loading

Лимонада: ето нейната история от Египет до наши дни.

С настъпването на лятото е време да се откажем от горещите напитки – чай ​​и кафе – в полза по-студените за утоляването на жаждата. През 2019 г. лимонадата се превърна не само в символ на лятото, но и в модна тенденция – много кафенета, ресторанти и други заведения за обществено хранене спешно актуализираха асортимента си, отказвайки се от кола и алкохолни напитки. Те въвеждат в менюто си лимонадената напитка на основата на пресни сокове.

Нещо повече, тя е обявена за една от 5-те най-популярни напитки същата година. Препоръчително е да се сервира на открито в стъклени кана или специални мини-бутилки със сламки. И през 2021 година тази разхлаждащата напитка е супер актуална.

Нека да видим кой е изобретил лимонадата и да разберем някои интересни факти за нея.

Qatarzimat, разреден сок и превъзходен джинджифилов ел.

Според общоприетата версия лимонадата, подобно на много други популярни напитки и десерти в световен мащаб, е измислена случайно – през 17-ти век в двора на френския крал Луи I. Неговият виночерпец объркал бъчвите с вино и сок и осъзнал грешката си по пътя до кралската трапеза … Нямал време да  оправи грешката си, затова добавил минерална вода към сока. Луис I харесал изключително много новата напитка и лимонадата скоро става в една от най-популярните напитки сред френската аристокрация.

Но учените предполагат, че родното място на лимонадата е средновековен Египет. Сведения за подсладения лимонов сок, смесен с вода, са намерени сред бележките на таджикско-персийския поет и философ Абу Муин Насири Хусрав ал-Кабадияни ал-Марвази, който е живял през 11-ти век. Той описва за ежедневието на египтяните, които не само пият qatarzimat (както те наричали ​​лимонадата), но и го използвали като обменна единица за стоки.

Кой е изобретява газираната вода?

През 1767 г. Джоузеф Пристли (Joseph Priestley) в Англия започва да изучава състава и свойствата на „свързания въздух“ (въглеродния двуокис). Скоро успява да получи този газ в чист вид. Като го разтваря във вода, ученият пръв получава газирана вода.

Lemon’s Superior Sparkling Ginger Ale е първата регистрирана търговска марка за лимонада, при която естественият сироп е заменен с по-евтина лимонена киселина.

През 1952 г. Хари Труман, президентът на САЩ, изпраща на Йосиф Сталин 1000 бутилки Кола като подарък. Напитката е страхотна и Сталин не можел просто да я остави. Той веднага дава заповед да се изобрети руска лимонада, която да надмине американската напитка във всички отношения – както по качество, така и по вкус. Лимонадата печели сърцата на много известни хора, от политици до поети, писатели, режисьори. Например Чърчил споменава напитката в мемоарите си.

И лятото е тук…с рецептата.

Лимонадата отлично премахва жаждата. Тя може да бъде кисела или сладка с лека киселост – всичко зависи от вас. Трябват ви половин лимон, литър газирана вода, пет супени лъжици захар и лед. Изцедете сока от лимона и го изсипете в кана за лимонада, добавете захарта и нарязана лимонова пулпа и кора, смесете и залейте с газирана вода.

Напитката е готова!

Всъщност количеството захар и лимонов сок в тази напитка е въпрос на вкус. Някои хора харесват, когато е е много кисела, други предпочитат да сложат повече захар. Експериментирайте и ще намерите идеалната комбинация от съставки за вашия вкус.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни