Skip links
Маниока

Маниока и тапиока

Loading

Какво е тапиока и каква е връзката с маниока?

Тапиока  се получава от корените на растението сладка маниока. Маниока (Manihot esculenta) е храст  в Латинска Америка, от корените на който се прави брашно от тапиока. Все още се използва сред древните маи, но след колонизацията на Америка растението се разпространява по целия свят. Кореновите грудки от маниока се използват не само за получаване на тапиока, но и се ядат варени, пържени и сушени.
Родината на маниока се считат районите на съвременна Бразилия, културата е широко разпространена във всички тропически региони на земното кълбо. Най-широко маниока се отглежда в: Заир, Танзания, Уганда, Нигерия в Западна Африка; Тайланд, Индонезия, Виетнам в Югоизточна Азия; Бразилия, Венецуела, Колумбия в Южна Америка.

Как се получава продуктът?

Как протича процесът за получаване на тапиока от корените на маниока? Това е дълъг и трудоемък процес, тъй като клубените съдържат циановодородна киселина, която е опасна за хората. За да се избегне това, корените се почистват, смилат, изстискват и изсушават – това води до изпаряване на цианида от гледна точка на химията. За потребителя се получава тапиока – годна за консумация и с добра хранителна стойност.

Тапиока

В западноевропейската кухня се използва за приготвянето на супи и бульони.

Полупрозрачните кълбовидни зърна от тапиока са висококалоричен и лесно смилаем продукт, който се използва широко за приготвяне на разнообразни вкусни ястия. Тапиоката се приготвя лесно. Това питателно, деликатно ястие, подобно на каша, се използва като диетичен продукт за деца и болни хора. Брашното от тапиока се използва като сгъстител за сосове и плодови пълнежи в десерти. Всъщност основното предимство на брашното от тапиока е, че не променя свойствата си при охлаждане или замразяване.
Обикновено топчетета от тапиока са бели, но те могат да бъдат боядисани във всякакви цветове и нюанси и това свойство позволява тя да бъде много оригинална декорация на ястие. Цветните перли от тапиока са често срещана украса при азиатските десерти.

Може ли да бъде вредна за човека?

Тапиоката е полезна и може да навреди изключително рядко – само в случай на индивидуална непоносимост към продукта.

По-скоро какви са нейните полезните свойства?

  • Нишестето, съдържащо се в тапиока, е богато на холин, който е важен за нормализирането на нивата на холестерола в кръвта, както и има витамини от група В, необходими за функционирането на нервната система.
  • Продуктът съдържа също фосфор и калцийминерали, важни за костната тъкан.
  • Нишестето съдържа калий, който премахва излишната течност от тялото, нормализира кръвното налягане и подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система.
  • Предимствата на тапиоката са, че тя практически не съдържа мазнини и глутен, така че е подходяща за бебешка храна и за хора с непоносимост към глутен.
  • Тъй като съдържанието на калории в продукта е доста високо, то човек се чувства сит дълго време.

 

4.5/5 (10)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни