Skip links
медни съдове

Медни съдове в професионалната кухня

Loading

Не само модерни, но и висококачествени и издръжливи са медните съдове – става дума за тенджери и тигани от мед.

Първите метални тигани са направени от мед. Още 2000 години пр. Хр. хората в Месопотамия се ги използвали. Днес по-евтините метали като алуминий и неръждаема стомана изместиха медта на заден план като материал за метални съдове. Въпреки това медните тигани, тенджери, бразиери и сосиери остават най-желаните сред професионалните готвачи.

Характеристики на метала мед.

Медта се охлажда също толкова бързо, колкото и се нагрява. Ето защо можете да регулирате прецизно температурата в медения съд.
Само среброто може да се конкурира с проводимостта на медта. Медта има най-добри термични свойства от всички познати материали за направа на готварски съдове, което прави материала особено популярен сред професионалните готвачи. Но инвестицията може да си струва и за частни лица, защото това е покупка за цял живот. Медта е Rolls-Royce в готварските материали. Топлинната проводимост незабавно прехвърля температурните промени от источника на нагряване към храната. Това свойство прави например медните съдове подходящи за ястия, които трябва да бъдат приготвени възможно най-прецизно. Ако притежавате медни тигани или медни тенджери, считайте се за късметлия. Не само, че имате ефективни за работа съдове, а и визуално атрактивен аксесоар. Печеното месо, поднесено директно от медния съд, е истински празник за очите и още повече увеличава очакването за вкусно ястие.
Защо готвачите използват медни съдове?
Професионалните готвачи отдавна използват медни съдове за готвене. Още  Огюст Ескофие се е „заклел“ в своите медни тигани.  Може да се каже, че употребата на такива съдове вместо какъвто и да е други, е удоволствие. Основната причина готвачите да използват медни съдове е, че те са най-добрите за готвене и печене. Това се дължи на отличните свойства на материала. Топлината се разпределя по равномерен начин върху цялата повърхност на съдовете.

Какво е особеното на медните тенджери и тигани?

Топлопроводимостта на медта помага на топлината да се разпределена в целия съд равномерно, а не само на дъното, както е при другите материали. Нейната топлопроводимост е 9 пъти по-висока от алуминия и 25 пъти по-висока от стоманата. Но не е само това особеното, устойчивостта на топлина до 400 градуса по Целзий е също важно предимство. Дори някои производители предлагат на пазара медни съдове за готвене за индукционни котлони.

Медни съдове – употреба.

Тъй като материалът е сравнително мек, медните тигани имат леко вдлъбнато дъно при стайна температура. Докато тиганът се нагрява, основата се разширява и ляга плътно върху котлона. Въпреки това може да има малки разминавания. Ето защо медните тигани са най-подходящи за газови котлони.Тъй като медта реагира бързо с храната, повечето медни тигани са калайдисани или облицовани с неръждаема стомана.

Не трябва да оставяте готовите ястия да изстиват в съдове от чиста мед. Калайдисаните медни тигани и трнджери не трябва да се нагряват над 220 градуса по Целзий, в противен случай калаят ще се разтопи. Можете да използвате медните съдове във фурната, но не трябва да ги загрявате над 250 градуса по Целзий – дори и да са облицовани с неръждаема стомана.

Подходящи ли са медните съдове за приготвяне на храна в професионалната кухня?

Медта е отличен метал, който се използва в кухните от хората от векове. Независимо дали става въпрос за изискана професионална кухня или за домашна кухня, този метал е перфектен за направата на съдове за готвене. Материалът е здрав, чист и устойчив на ръжда. Има превъзходната топлопроводимост, която прави медта идеален основен материал за тенджери и тигани. Общоприето е, че медта провежда топлина много по-добре в сравнение с железните съдове за готвене. Също така е в пъти по-добър метал в сравнение от неръждаемата стомана. Благодарение на тези свойства на медта, топлината се разпространява по-бързо в тези съдове, отколкото в други.
  • Поради същата причина се намалява риска медните съдове да се нагреят твърде много. Тъй като медните тенджери разпределят топлината по-добре, храната, приготвена в тях, остава топла по-дълго спрямо конвенционалните съдове.
  • По същия начин, тъй като медта се нагрява бързо, тя също се охлажда по-бързо. Ето защо толкова много компании за производство на сладкиши и шоколатиери използват медни съдове. Това е оптимален материал при приготвяне на сладки (където трябва да контролирате температурата). Същото е и с крехките протеини като риба и сосове.

Как да изберем меден съд?

Преди да купите меден съд, информирайте се за дебелината на слоя метал. Някои производители рекламират продуктите си като медни, въпреки че са покрити само с тънък слой. Те не реагират толкова бързо на топлинни промени, колкото истинските, които са тънко калайдисани отвътре. Дебелината на медния слой варира от 0,5 до 2 mm при обикновените модели.

Токсична/ Опасна ли е медта?

Вероятно и вие сте чували, че можете да се отровите ако приготвяте храна в медни съдове. Това обаче са глупости. Естествено че тези съдовете са покрити с калай или неръждаема стомана. Медта е елемент, от който тялото се нуждае и следователно не е токсичен, дори ако приемете голяма доза от него. Приетите медни йони са дори желателни. Трябва обаче да избягвате обработката на кисели плодове или други киселинни храни в меден съд, в противен случай материалът може да пострада. Все пак да не забравяме, че този метал има изключителни антимикробни свойства, което го прави един от най-добрите избори за съдове за готвене за много професионални готвачи.

Как да се грижим за медните тенджери и тигани?

Червено-златистият метален цвят на съдовете доста бързо губи привлекателния си блясък върху печката. Те се нуждаят от интензивна грижа, за да изглеждат добре.Трябва внимателно да почиствате тези ценни съдове за готвене на ръка. Съдомиялната машина изобщо не е приятел на медните съдове. Но бъдете внимателни, дръжте ръцете си далеч от стоманени и абразивни гъби за миене. Използвайте почистващи продукти, специално предназначени за този вид съдове. Това помага тези кухненски съкровища да се запазят почти като нови.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни