Skip links
Мишел Бра

Мишел Бра – гениалният самоук готвач 

Loading

“Нашите рецепти са отражение на преживените от нас емоции”, споделя Мишел Бра и е напълно прав

Кой е Мишел Бра (Michel Bras)? Мишел Бра е главен готвач на ресторант Michel Bras, разположен във Франция, в малкото селце Лайол. Ресторантът в момента се управлява от сина на Мишел – Себастиан Бра. Днес вече ресторантът се нарича Bras Michel & Sébastien.

Chef с кратка, но вдъхновявяща биография, е Мишел Бра

Michel Bras е роден на 4 ноември 1946 г., в малко френско градче, в семейство на ковач и готвачка.

Каква е тайната на успеха му?

Мишел е постигнал огромен успех, поради изключителния си талант и отдаденост на своето развитие в кулинарията. Родителите му имат важна роля за неговата кариера: благодарение на майка си, той се влюбва в кухнята. Главният готвач все още си спомня, че като се е прибирал у дома от училище, винаги са го чакали необичайно вкусни ястия, приготвени с любов. А от баща си, той се учи да избира и ползва свежи и качествени продукти.

Другата тайна за успеха на готвача е свързана с вниманието му към детайлите. В края на краищата, според Мишел Бра, всички велики неща започват от малкия детайл.

Кариерата му следва основно развитието на семейния ресторант.

Мишел е самоук и сам споделя, че не е завършил нито една специализирана кулинарна институция. Заедно със съпругата си основава свой ресторант, който се превръща в семеен бизнес и скоро печели три звезди от Michelin. Неговият ресторант, получава своята трета звезда в ръководството на Michelin през 1999 г. Но през септември 2017 г., колкото и странно да е, той заявява, че е поискал, в съгласие със семейството си, ресторантът да не фигурира повече в ръководството на Мишлен. Мотивът му е само един – известният готвач иска да продължи да работи по-спокойно в своя ресторант. Все пак, да не забравяме, че ресторант Michel Bras е класиран също няколко пъти в списъка на 10-те най-добри ресторанти в света.

Мечтата на Мишел Бра – „да създаде ресторант сред природата“ – е осъществена на 100 процента, когато 2003 г. преименува ресторанта си „Бра“

Готвачът е известен с така наречената „креативна“ кухня, която се свързва с ползването на свежи зеленчуци, където се намира ресторанта. Мишел Бра е автор на няколко книги, включително известната в цял свят кулинарна книга от 2002 г. Essential Cuisine, за която е направил сам всички снимки. Той е главен герой в поредицата Inventing Cuisine: Michel Bras от Paul Lacoste.

Любопитно!

Топ готвачът е създател на известния “Шоколадов кулан” (Chocolate Coulant),  десерт с много вариации в света, както и на Gargouillou – ястие, което е невероятно творение от зеленчуци и цветя.

И накрая нещо малко известно. Мишел Бра и японската компания KAI (специализирана в производството на ножове) от няколко години разработват гама ножове, предназначени главно за професионалисти в кетъринга.

Снимка:marinagarciaburgos.com

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Картофи Парментие (Pommes Pаrmentie) - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни