Skip links
Национално меню

Проект “Национално меню” – фикция или реалност

Loading

Проект “Национално меню” е инициатива на Министерството на туризма и УХТ за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт

Около проект “Национално меню” се заформи интересна дискусия. Истината е, че до момента информацията за него е доста оскъдна. Ние, като част от заинтересованите страни в нея, се опитахме да намерим повече информацията за него. Истината е, че попаднахме само на откъслечни сведения и няколко статии от различни медии. В тях се повтарят едни и същи гръмки фрази, извадени от някакво прессъобщение, но без никаква конкретика. Дори на сайта на инициаторите на проект “Национално меню” информацията за него е свързана с PR-a на една министърка и още няколко „деятели“ от нашият бранш и асоциации.
Не се съмнявам, че хората от научните среди да са си свършили работата. Тоест, са селектирали интересни ястия в него, които са типично български.

Искаме да бъдем оптимисти.

По тази причина искрено се надяваме, че скоро ще се появи и официална информация. По този начин ще може обществеността, най-вече хората от гастро бранша, да се запознаят по-подробно с конкретните идеи и начина им на реализиране

И следва още един важен въпрос в контекста на казаното до тук.

След като националното меню е готово – ще е интересно да се разбере кой ще създаде стандартите за него!
Рецептите? И кой ще преценява дали даден ресторант ги спазва и има право да получи стикера или ще останат нещата на течението.
Следващият интересен въпрос е: Как ще се популяризира проект “Национално меню” в България и най-вече в чужбина? А дали всички българските готвачи, защото част от тях са с доста оскъдна теоретична и практична подготовка, ще могат да направят рецептите наистина атрактивни за чужденците?

Все въпроси, на които още няма отговори!

Каква реално е практиката в чужбина за налагане на националното меню?

Всеки един уважаващ себе си ресторантьор и готвач в чужбина, се бори за запазване и популяризиране на местните продукти и рецепти. На началните страници на менютата се декларира, че приоритет в тях са местните продукти и производители.
Ресторантьорите се стремят да докажат на клиентите си, че в същото време спазват най-високите етични норми при предлагането им. За да подчертаят това, ястията с такива продукти и рецепти са отбелязани подобаващо в менюто.

Какво е The Nordic Kitchen Manifesto?

В тази връзка има нещо, над което си заслужава да се замислят собствениците на заведения и главните готвачи в България, както и всеки, който има отношение по този проект. И то се нарича The Nordic Kitchen Manifesto. Съмнително е дали някой в България е чувал за него, но е време да му се обърне внимание. Този документ е написан през 2004 година и е основа за развитието на кулинарната култура в цяла Европа и в света до днес. Ако той стане основа за Етичен кодекс за всички в гастро бранша в България, то, може би, нещата ще се случат дори и без национално меню. Както и без намесата на някой „загрижен за бранша деятел“ да усвои стотици хиляди левове по този проект. А в крайна сметка, да се получи нулев ефект. Да си спомним скандала с онова лого за 1, 4 млн. лева, което рекламираше България като туристическа дестинация през 2013 г…

Може ли The Nordic Kitchen Manifesto да се приложи в България?

Реално, това зависи от етиката на готвачите и собствениците на ресторанти. Много е важно те да споделят етична политика към продуктите, към производителите, към персонала и, най-вече, към клиентите си.

Проект “Национално меню” – фикция или постижима идея е за България?

Това е въпрос, на който едва ли ще може да отговорим сега. Основавайки се на предишни опити за подобни проекти и етичните норми на повечето ресторантьори в България, отговорът е по-скоро НЕ! Надяваме се да не сме парви!

P.S. Изказаната позиция е на основателите на сайта Шеф и Гастро – Георги и Станислав Котеви.

Очакваме и Вашите коментари по Проект “Национално меню”.

Може и да споделите статията в социалните мрежи.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни