Skip links
професионална кафемашина

Професионална кафемашина

Loading

Какво включва правилният избор на професионална кафемашина за кафене или ресторант?

Днес бизнесът с продажбата на готово кафе процъфтява във всеки град. Независимо от сезона, търсенето на ароматната напитка е постоянно. За предприемач с топли напитки, независимо дали става въпрос за ресторант, кафене или мобилна точка, това е доста доходоносен бизнес. Естествено, в допълнение към самите суровини, основата на висококачественото и вкусно кафе е добре подбраната кафемашина.

Основният критерий за избор е автоматизирането на процеса на приготвяне на кафе, сочат експертите в тази сфера. Контролът на бариста върху процеса на приготвяне на кафе в супер автоматизираните кафемашини – смилане на зърна, дозиране, пресоване на таблетка за кафе, варене – е минимален, понякога е достатъчно да се натисне един бутон.

Такива уреди са подходящи предимно за заведения с голям трафик, където е необходимо да се получи висококачествена напитка в големи количества. Става дума най-вече за  заведения за бързо хранене, кафенета на гарата, търговски центрове, хотели и т.н.

Ако кафето е основният продукт, тогава тя препоръчва да се обърне внимание на полуавтоматични професионални модели и да се инвестира в обучение на специалисти, които ще използват тези машини. Полуавтоматичните кафемашини изискват прякото участие на бариста и квалификацията му в този случай трябва да бъде подходяща.

Ако се правят 300-500 чаши кафе на месец, тогава малка машина с една работна група ще бъде достатъчна за заведението.

Марки за професионално кафе оборудване.

Най-скъпата категория са супер автоматичните кафемашини (представени от марките WMF, Franke, Schaerer, Animo, Cimbali). По-достъпни са професионални еспресо машини (WMF, Cimbali, CMA, Fiamma), последвани от автоматичните (DeLonghi, Saeco). Fetco, Queen, Animo, Eksi) и Fetco, Animo, Queen, Avil, Eksi са най-евтините. Друг бюджетен вариант са кафемашините за приготвяне на кафе по ориенталски начин (EMZ Makeevsky). Автоматичните кафе машини са 5-6 пъти по-скъпи от капсулните уреди за кафе. Добрата професионална кафемашина ще струва на ресторантьор около 5-8 000 евро. Всъщност скъпият и висококачествен уред прощава много технически грешки на бариста и осигурява най-качествените напитки.

Функции на кафемашината: задължителни и малко използвани.

Съвременните автоматични кафемашини имат редица функции, които често дори не се използват активно. Сред необходимите опции е наличието на брояч на действителната консумация на кафе и възможността за регулиране на процеса на приготвяне на кафе в зависимост от нуждите. Тоест,  можете да регулирате количеството кафе на чаша, определяйки силата на напитката, както и обема на водата в съответствие с обема на чашата. Много кафемашини могат да бъдат свързани към касова система, която ще прави кафе, когато се пускат монети или жетони.

В една професионална кафемашина не бива да има „излишни“ функции, ако тя е избрана правилно – като се вземе предвид вида на заведението и квалификацията на обучения персонал. Най-популярните видове кафе са капучино, американско и еспресо. В същото време опциите за приготвяне на какао или горещ шоколад често остават непотърсени.

Професионалните кафемашини за кафене или ресторант трябва:

 • да могат да приготвят няколко вида популярни напитки (за това в комплекта се предполагат специални приставки);
 • да имат модерен дизайн;
 • да могат да се задават програми;
 • да са с корпус от висококачествена неръждаема стомана;
 • да са лесни за почистване от замърсявания и да са с налична автоматична функция за вътрешно почистване;
 • да разполагат със система за пестене на енергия;
 • да може да се свържат към водоснабдяването;
 • да бъдат оборудвани с брояч на приготвени напитки.

Защо е нужен ремонт на кафемашините?

Най-често тези уреди се развалят по три причини:

 • Работи се без омекотител за вода или рядко се слага. От голямото количество котлен камък нагревателните елементи и електромагнитните клапани се увреждат, тръбите за водоснабдяване са запушени.
 • Липса на своевременно почистване. Отпадъците от кафе запушват мелницата и устройствата за варене, което води до механични повреди.
 • Напрежението пада. В този случай електронните табла за управление също се повреждат.
Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни