Skip links
Пудра захар

Пудра захар

Loading

Какво е пудра захар (известна още като сладкарска захар)?

Пудра захар – най-често се ползва за поръсване на понички, блатове, десерти или зърнени закуски. Както и за подслаждане на тесто за торти, глазури. Тя е безценна съставка в кухнята. Просто казано, това е кристална бяла захар, която е стрита до фин прах. Докато кристалната захар е пясъчна и едра, пудрата захар е толкова фина, че се усеща почти като тебешир. Търговската пудра захар също се смесва с малко количество модефицирано нишесте, което действа като „агент против слепване“, предотвратявайки кпоявата на големи бучки.

Ако пудрата захар е толкова близка до кристалната захар, каква е нейната роля?

Тя играе много различна роля в печените изделия.

На първо място, влияе върху текстурата на изделието. Когато се разбие с масло, гранулираната захар създава милиони малки въздушни джобове след себе си, което води до теста с лека и ефирна текстура. Но когато се ползва пудрата захар с масло по същия начин, по-фината текстура на захарта не е в състояние да генерира същите тези въздушни джобове, оставяйки по-плътна, по-ронлива (но в никакъв случай не по-лоша!) текстура на бисквитките, например. Всичко това дава като краен ризултат изключително крехък, ронлив, топящ се в устата сладкиш.

На второ място, за разлика от кристалната захар, пудрата захар се разтваря лесно във течности при стайна температура, без да е необходимо дълго разбъркване. Това я прави чудесен  избор за глазури, маслени кремове, мусове.

На трето място,пудрата захар също е удобно да се ползва за направата на бонбони без печене (например, фъдж или Buckeyes). Така дава топяща се в устата сладост, а също така се ползва в рецепти за целувчено тесто.

Може ли да се използва обикновена кристална захар вместо пудра?

В повечето случаи – НЕ. Ако се приготвя рецепта, в която пудрата захар е упомената съставка (например тесто за бисквити), то крайният продукт зависи от нея.  И още пудрата захар тежи 113 грама на чаша, докато кристалната захар тежи 200 грама.)

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Сироп от агаве - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни