Защо работата в ресторанта не върви

Защо работата в ресторанта не върви?

Лоша кухня ли има ресторантът? Грубост на сервитьорите към клиентите ли е причината и пълното нежелание на персонала да се научи нещо ново? Неспазване на стандартите за хигиена? Може би кражба или липса на идеи по отношение на интериора?

Всичко изброено дава своя печален принос. И в същото време, често това са по-скоро последиците. Едва ли заради такива неща ресторантите се затварят или висят на ръба на оцеляването за дълго време.

Каква е основната причина?

В ресторанта има три ключови фигури, от които зависи успеха на целия ресторант: собственикът, управителят (мениджърът) и готвачът. Тяхното взаимно разбиране и комуникация са ключът към качествения напредък.

Ето един класически срещан казус за ресторанти!

Собственик отваря ресторант, внимателно избира мениджъра и готвача. Той иска и намира най-добрите кандидати на пазара. Провежда с тях интервю.

Но постепенно ресторантът, започва да носи само загуби и главоболия. Собственикът не може по никакъв начин да разбере какво се случва, къде са главните му хората (мениджърът и готвачът), които са обещали да „преместят планини“ на интервюто. И двамата, като цяло, са добри хора и компетентни специалисти, но нещо не върви правилно

Ресторантьорът се опитва да стимулира мениджъра по различен начин, но отношенията между тях се влошават и дори се стига до открити конфликти. Двамата често спорят по две главни теми: „Кой е най-важният в случая?“ и „Кой е виновен за това или онова?“

Трябва да се отбележи, че и мениджърът, и готвачът са показали отлични резултати на предишните работни места. Тоест, те са доказани професионалисти в бранша.

Какво се случва?

Ето и отговорът. Тримата – собственик, управител и готвач не са съвместими по време на работа. Те не са един екип. С една дума, съвместната им работа в ресторанта не върви. Нужно е тя да има резултат със знак плюс.

Какво прави обикновено собственикът на ресторант, когато попадне в ситуацията, описана в историята по-горе? Той свива рамене, мисли: „Е, не се получи, всичко може да се случи“ или „Може би този мениджър не е толкова добър, колкото ми се стори?“ Или пък си казва:“Да взема да сменя готвача….“

Освен това, без да разбира истинските причини за случилото се, той намира нов мениджър или пък готвач. И с голяма вероятност се случва пак същата ситуация.

До какво води несъвместимостта на ключовите фигури в ресторанта?

Тя може да доведе до различни негативни последици, в зависимост от конкретните хора. В някои случаи връзката им може да бъде придружена от открити конфликти, в други – всичко ще изглежда гладко отвън, но това е само привидно. Във всеки случай, работейки заедно, те не да могат да разкрият най-добрите си качества и резултатите от съвместната работа са пагубни.

Ето и списък на най-честите грешки.

  • Ниска ефективност на мениджъра.

Собственикът използва методи за стимули и управление, които не са подходящи за конкретен мениджър. В зависимост от спецификата на конкретна връзка „ресторантьор-мениджър“,  се стига до конфликти, симулация на работа от страна на мениджъра, фантастични неизгодни „проекти“ и различни злоупотреби

  • Проблеми във взаимното разбиране и общуването между мениджъра и готвача.

В зависимост от спецификата на конкретна връзка между „мениджър-готвач“, може да има  битка за надмощие. И пак… конфликти + непоследователна работа на персонала в кухнята и залата.

  • Конфликти между служители от различни отдели.

Конфликтните отношения между мениджъра и готвача често се развиват в конфронтация между персонала на залата и кухнята.

  • Ниско ниво на мотивация на персонала.

Работещите на различни нива, получаващи противоречиви заповеди от управителя, са в постоянно състояние на тревожност и нестабилност, имат ниско доверие в компанията и ниска мотивация за ефективно изпълнение на задълженията си.

Вместо заключение – естествено, че при такива истории, един ресторант няма да бъде на ниво и няма да има печалба. Нужна е промяна в комуникациите на 3-те основни фигури! Така ще има истински сплотен и работещ екип.

Бъдете позитивни – споделете статията с бутоните по-долу в социалните мрежи.

 

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Менемен (Яйца по турски с домати и чушки)

Менемен (Яйца по турски с домати и чушки) – да си оближете пръстите. Менемен е [...]

Сушени домати, мариновани в зехтин

Предлагаме ви лесна рецепта за приготвяне на сушени домати, мариновани в зехтин. Изсушените на фурна [...]

Осмоза: същност и приложение при храните

Осмоза – какво представлява и как се прилага при храните? „Без осмоза животът на Земята [...]

Мизенплас (Mise en place) – тайната на готвачите

Мизенплас (Mise en place) – ето няколко полезни неща, които трябва да знаете за тази [...]

2 Comments

Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Едно мнение за “Защо работата в ресторанта не върви

  1. Връзка към: Доставка на хранителни продукти: правила - Chef and Gastro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[]