От граф Сандуич до съвременните сандвичи

сандвичи бургер

Обичате ли да похапвате сандвичи?

А знаете ли как се появяват вкусните сандвичи? Прочетете тази увлекателна статия, която ще ви върне доста назад във времо.

Сандвич – да научим неговата история.

Сандвичът има дълга история, но не винаги е бил любима храна в Америка, както сега. Трудно е да си представим, но някога сандвичът се е смятал за символ на колониалното минало, което повечето патриотично настроени американци са искали да забравят.

Сандвичът, какъвто го познаваме, е изобретен в Англия през 1762 г. от John Montagu, 4-то поколение граф Sandwich. Легендата разказва и повечето кулинарни историци се съгласяват, че Джон Монтагю Сандуич е имал сериозен проблем с хазарта, който го е карал да прекарва часове наред на игралната маса. Той помолил домашния си готвач да му донесе нещо, което може да яде, без да става от мястото си, и така се родил  сандвичът. Графът се радвал толкова много на месото и хляба в този вид, че го консумирал непрекъснато. Неговата приумица бързо превзема  лондонските обществени кръгове с името на графа

 

Разбира се, Джон Монтагю (или по-точно неговият безименен готвач) едва ли е бил първият човек, който се е сетил да поставя пълнеж между филийки хляб.

Всъщност  историците смятат, че знаят откъде идва вдъхновението на  графа. Когато за първи път пътува в чужбина до Средиземно море, той опитва турски и гръцки храни. Става дума за сирена и меса „притиснати“ между и върху слоеве хляб. По всяка вероятност английскиятт граф се е вдъхновил от тях.

Но това не е цялата история, разбира се. Само няколко месеца по-късно човек на име Edward Gibbon споменава сандвича по име в дневника си, като пише, че е видял „двадесет или тридесет от първите мъже на кралството“ в ресторант, които го ядат с удоволствие. До Revolutionary War сандвичът е доста популярна храна в Англия.

Странно е, че рецептата за сандвича се среща в американска готварска книга доста късно около 1815 г.

Защо това творение се появява толкова по-късно след колонизирането на Америка? Изглежда първите американски готвачи са били склонни да избягват кулинарните тенденции от бившата им управляваща държава. А самото наименование sandwich идва от британската система, нещо, което повечето нови американци искали да забравят. След като паметта им избледнява – ха-ха-ха, то  сандвичът се появява в  най-популярната си версия. Но тогава не е още с шунка или пуйка, а с език!

Сандвичите днес не са това, което са били…

Разбира се, повечето американци днес не биха искали да ядат сандвич с език. Но оттогава има доста отлични идеи за сандвичи.  Например  емблематичният сандвич Po’ Boy се появява в Ню Орлиънс по времето на Голямата депресия –  става дума за стачката на шофьорите на трамваи. Двама братя, някога самите шофьори на трамваи, откриват магазин за сандвичи наблизо и обещават да хранят безплатно всеки стачкуващ работник. Когато гладен  стачкуващ влизал в магазина, продавачите казвали : “Here comes another po’ boy,”.Оттам идва и  името на сандвича.

А как започва приготвянето на Grilled Cheese Sandwich?

Ето още една история. По време на Втората световна война военноморските готвачи приготвят безброй „сандвичи с пълнеж от американско сирене“ – според кулинарнитеи книги в корабните кухни. През 40-те и 50-те години  на миналия век сандвичите се състояли от една филия хляб, покрита с настъргано сирене. През 1949 г. Kraft Foods представят Kraft Singles – индивидуално опаковани филийки преработено сирене – и супермаркетите по това време отгоре е добавено второто, може би най-важното парче хляб. Така  се ражда модерната представа за  Grilled Cheese Sandwich – сандвич със сирене на скара.

Действителният термин Grilled Cheese Sandwich се появява в печата едва през 60-те години на миналия век. А преди това  такива сандвичи са били просто с  „препечено сирене“ или „топено сирене“.

Във филма от 1993 г. Benny & Joon, неграмотният, подмамващ Сам, изигран от младия Джони Деп, готви куп Grilled Cheese Sandwich, използвайки ютия за дрехи.

Ужасяваща кулинарна техника,  но пък крайно запомняща се.

Светът не може без сандвич и в 21-ви век.

Реално има хиляди варианти за приготвяне на  сандвичи, но пък те си остават супер търсена храна особено в последните 1-2 години по време на пандемията от Ковид-19. Знаете ли, че американците изяждат повече от 300 милиона сандвича на ден? Най-големите производители на сандвичи в световен мащаб са са веригите за бързо хранене като McDonald’s, Subway, Burger King, Dairy Queen.

Точно така, всеки ден се консумират приблизително толкова сандвича, колкото хора има, които да ги ядат. И защо не? Сандвичът може да е идеалната храна: преносима, отворена за всякакви интерпретации и толкова проста или сложна, колкото позволява настроението.

 

3.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Менемен (Яйца по турски с домати и чушки)

Менемен (Яйца по турски с домати и чушки) – да си оближете пръстите. Менемен е [...]

Сушени домати, мариновани в зехтин

Предлагаме ви лесна рецепта за приготвяне на сушени домати, мариновани в зехтин. Изсушените на фурна [...]

Осмоза: същност и приложение при храните

Осмоза – какво представлява и как се прилага при храните? „Без осмоза животът на Земята [...]

Мизенплас (Mise en place) – тайната на готвачите

Мизенплас (Mise en place) – ето няколко полезни неща, които трябва да знаете за тази [...]

2 Comments

Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[]