Skip links
Млечнокисели продукти

Сандвич – дефиниция и видове

Loading

Каква е дефиницията за сандвич?

Има много дебати за това какво нещо сандвич. Според речника Merriam Webster, определението за сандвич е:

  • “две или повече филийки хляб или разделено руло с пълнеж между тях
  • една филия хляб, покрита с храна.”

С това определение излиза, че има само два вида сандвичи; обикновен или с отворено лице. New Webster описва „ сандвич“ като „две тънки парчета хляб, обикновено намазани с масло, с тънък слой (като месо, сирене или пикантна смес), разпределен между тях“, Някои слагат в тази канегория също  хот-дога и хамбургера.

В САЩ отворените сандвичи, където съотношението на месото към хляба и другите съставки е повече от половината, се регулират от USDA. Но затворените сандвичи с две филийки хляб се регулират от FDA, тъй като съотношението на месото към другите съставки е по-малко от 50 процента. Доста странна регулация е това. Вярвате или не, сандвичите са различни видове и има правила за безопасност на храните, които важат и за тях.

Вижте ТУК кой е откривателят на тази практична храна!

Видове сандвичи:

1. Обикновен, класически
Две филийки хляб с някакъв пълнеж в средата. Традиционните сандвичи са с  фъстъчено масло, сирене и  шунка.

2. Open Face
Сандвич с отворено лице отговаря на втората дефиниция на думата „сандвич“, една филия хляб, покрита с храна: например яйца Бенедикт . Например тост с авокадо ще се счита за отворен.

3. Wrap
Рапът се прави, като поставите пълнежа  вътре в тортила и „увиете“ тортилата около него, както е мексиканското бурито.

4.Pinwheel
Този вид сандвичи също използват за основа  тортили, въпреки че могат да сложат и други видове хляб. Вътре се слага тънък слой пълнеж върху цялата тортила/хляб. След това тортилата се навива в стегната тръба и се нарязва на кръгчета. Когато са поставени плоско, тези кръгове приличат на въртящо колело, откъдето получават името си.

5. На скара
Технически приготвените на скара сандвичи все още са просто обикновени сандвичи с пълнеж между две филийки хляб и след това нобработени на скара. Те обаче заслужават своя собствена категория поради начина, по който са приготвени. Ако някога сте яли студен сандвич със сирене върху хляб и сирене на скара на парче хляб, ще разберете разликата. Това е като да сравняваш ябълки с портокали. Съставките може да са едни и същи, но сандвичите са много различни.

6. Stacked or Double Decker
Определението за сандвич е две „или повече“ парчета хляб с пълнеж между тях е точно за този вид. Дори  Биг Мак от Макдоналдс е двуетажен тип.

 

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни