Skip links
Сервитьори

Сервитьори – грешки в обслужването

Loading

Какви грешки най-често допускат повечето сервитьори при обслужването в ресторанта?

Най-важното нещо в един ресторант освен кухнята е качеството на обслужването. Това може да бъде определящо при избора на заведение от клиентите.

Да, всъщност, ако се замислим дори един прехвален ресторант не винаги може да гарантира перфектно обслужване. Особено когато някои сервитьори не приемат работата си сериозно. Разбира се, че има и приятни изключения. Младите сервитьори често не се учат от опита на своите предшественици и не се опитват да схванат тънкостите на професията.
Всички типични грешки на сервитьорите не само влошават нивото на обслужването, но и пропорционално намаляват броя на посетителите в ресторанта.
Представяме най-очевидните и силно нежелани грешки, които сервитьорите често правят в ресторанта:

1.Не познават добре менюто

Това е често срещана грешка препоръчват се ястия, които сервитьорите не знаят как се приготвят и какво съдържат. Но това не е само тяхна вина. Управителят трябва да се погрижи сервитьорите да бъдат наясно с всички ястия в менюто. Често те направо заекват, когато гостите питат какво съдържа определено ястие или сос и дали в салатата е има  зехтин.

2.Не носят поръчката навреме

Реално повечето проблеми със забавените поръчки възникват, когато група клиенти идва и всеки поръчва нещо различно; всички те трябва да чакат, докато последният получи храната си. Не забравяйте, че гостите идват в ресторанта, за да се насладят на вкусна храна и да разговарят в уютна атмосфера. Те не трябва да се тревожат кога ще бъде сервирана храната. Сервитьорът трябва да знае това и да се организира обслужването, така че никой да не седи пред празна маса.

3.Демонстрират прекалена натрапчивост към клиентите

Какво може да е по-неприятно от един сервитьор, който постоянно стои зад гърба на клиента? Не е необходимо да се дебне госта; сервитьорът трябва просто да намери подходящото време, за да позволи на посетителите да консумират храната си без да бързат.

4.Обсесивно рекламират скъпи храни и напитки в менюто

Дори ако гостът не устои на харизмата на сервитьора и се съгласи да опита ястието, което му е предложил, усещането, че той е бил подложен на натиск, ще остане. Ако гостът посещава ресторанта за първи път; той трябва поне да има възможност да разгледа менюто, за да разбере ценовата политика на това заведение и концепцията в менюто.

5.Препират клиентите, когато наближи време ресторанта да затвори

Повечето проблеми възникват преди затварянето на заведението, в последния час. Персоналът иска да се прибере у дома, но ресторантът остава отворен, докато не приключи последният клиент. През това време сервитьорите трябва да бъдат изключително внимателни.

И в крайна сметка, нормално е някои път сервитьорът да не получи бакшиш, ако клиента е преценил така нали?

Как могат да бъдат избегнати тези грешки?

Проблемите и грешките, възникнали по време на работа, трябва да се обсъждат на ежедневни кратки срещи, водени от ръководителите на отделите. Трябва да се предприемат конкретни действия за по-нататъшното им отстраняване. И все пак обучението е ключов фактор в предотвратяването им. Обучението на персонала е инвестиция за бъдещето на заведението. То трябва да се извършва както ежедневно и ежеминутно, така и в дългосрочен план..  

4.83/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни