Skip links
трапезата за Бъдни вечер и Коледа

Как да подредим трапезата за Бъдни вечер и Коледа

Loading

В статията предлагаме идеи на дизайнери, които са свързани с декорацията на трапезата за Бъдни вечер и Коледа в дома.

За специалната празнична атмосфера трябва да обърнем внимание на организирането на трапезата за Бъдни вечер и Коледа.

На Коледа всички християни са обединени от една традиция – вечерята на 24 декември – Бъдни вечер и вечерята на 25 декември – Коледа. Коледа е най-топлият и семеен празник, в който събира всички роднини и приятели на масата.

Веднага трябва да се отбележи, че вечерята на Бъдни вечер е традиция, която варира в различните региони  по света. За празника по традиция помещението е красиво декорирано с коледни елементи, които могат да бъдат най-разнообразни. Но в същото време е нужно да се обърне голямо внимание на декорацията на масата за Бъдни вечер и Коледа.Когато се декорирате коледна трапеза в  в дома, трябва да се спазят определени правила.

Избор на покривка за масата.

Червеният цвят е символичен за коледните празници, той е връзката с всичко, което дава стабилност, увереност, сигурност и защита на семейството и дома.

  • Но покривката може да е и, например, бяла. Такава  покривка винаги е най-безопасният избор, но тя винаги може да бъде с различен, по-ярък цвят, който да съответства по-добре на интериора на стаята.
  • Коледната трапеза може да бъде направена естетически по-приятна, като се използва освен обикновената покривка, също и салфетки с държачи за масата, които могат да са текстилни или хартиени. Тук важи следното правило: покривката за маса и салфетките трябва да са в контрастни цветове. Но пък винаги трябва да цари хармония с основния цвят на декорациите.

Посуда за сервиране на трапезата за Бъдни вечери и Коледа.

Освен това си струва да следвате същия стил при избора на посудата за сервиране.

  • Не е грешка да се използват чинии и купички в един цвят, които ги ползвате за официални случаи. Разбира се, не е грешно да сложите посуда с коледни мотиви, като венци, снежинки, джуджета и т.н.. Но  трябва да се внимава да не се стигне до кич.
  • Златното правило е да се ограничите до 2-3 основни цвята. Използвайте красиви прибори за хранене, такива, които подчертават празника. Повечето семейства имат такива, които са останали в наследство и се ползват само за официални случаи.

Не може без свещи на трапезата за Бъдни вечер и Коледа.

трапезата за Бъдни вечер и Коледа

Те придават на масата перфектен вид.

  • Могат да бъдат поставени на свещници, в чаши, да бъдат по креативен начин, сложени до всяка чиния. Техният цвят и големина трябва да са съобразени с цялостната организация на коледната трапеза.
  • Никога не е късно да използвате най-различни коледни елементи на трапезата.
  • Центърът на масата обикновено е украсен с красива композиция на тема Коледа. Тя  е направена с естествени елементи като сушени плодове, малки борови шишарки, смърчови клони, сухи листа, запазвайки декорацията в традиционните цветове на празника: червено, зелено, жълто, сребро и бяло.

Стил придават и малки стилни коледни аксесоари.

  • Например, да украсите масата със същите декорации като на елхата или прозорците.
  • Малки клонки от елхата, сушени плодове и борови шишарки до всяка салфетка също са подходящи за декорацията на коледната трапеза, добавяйки близост до природата. Всичко е субективно, разбира се, но пък все пак, това е специален празник и е хубаво да се създаде атмосфера на празничност в дома.

Вярваме, че сме ви вдъхновили с тези идеи.

Споделете с Ваши приятели статията, за да могат и те да научат повече по тази тема.

4.38/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни