Skip links

Улична храна със звезди Мишлен

Loading

Улична храна със звезди Мишлен – възможно ли е това?

Да, напълно е възможно, ето и фактите за тази улична храна, която е впечатлила спецовете в кулинарията на най-високо ниво.

Интересен аспект в наши дни е разрастването на заведения, които предлагат качествена улична храна (street food). Има добри готвачи, които развиват бизнес с такъв вид храна, допринасяйки за повишаване на нейното качество и популяризирането й.

2016 година се оказва специална за един готвач, който стъпва в битка с големите и скъпи ресторанти със звезди Мишлен с 2 павилиона за улична храна.

Името му е Чан Хон Мен (Chan Hon Meng).

Той е  родом от Малайзия, който се занимава с готвене от ранна детска възраст. Напусна училище на 15 години и започва работа като готвач. От 2009 г. е главен готвач и собственик на двата павилиона Hill Street Tai Hwa Pork Noodle и  Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle в Сингапур. Става дума  за бизнес с улична храна в един от най-гъсто населените райони в света.

За разлика от останалите улични търговци Чан винаги е с бяла униформа. През юли 2016 година получава покана да присъства на церемонията по награждаване с желаната звезда на Michelin. Талантливият готвач  първоначално си помислил, че това е шега.

Но според ръководството на Мишлен тази престижна награда е напълно заслужена.

Но кои са ястията, които са легенда за местните клиенти?

  • В първия от гореспоменатите павилиони generous portion of noodle with pork meat and a vinegar sauce, печели вкусовите усещания с уникален и неподражаем вкус;.
  • Във втория – rise with lacquered chicken seasoned with soy sauce.

Цените са абсолютно достъпни, от 3-4 долара на порция. Също така няма съмнение, че тази награда е връчена на готвач в град, където уличната храна доминира в ежедневието на всеки неин жител.

Майкъл Елис (Michael Ellis) – director of Michelin’s Guide – обяснява: „Градът е признат в цял свят със своята улична храна и гастрономическата си сцена на високо ниво….“

Но това не е всичко…

От 2016 г. Мишлен, в своето издание за Хонконг и съседно Макао създават нова категория  – за улична храна. Тя е напълно достъпна за хора с по-малки възможности, но пък не отстъпва по качества на повечето ресторанти, удостоени със звезди.

Това не са просто заведения за бързо хранене с приемлива и евтина храна, а чудесна  алтернатива, с качествени и здравословни продукти.

Гурме ястия, които биха могли да се консумират изключително в класически и скъпи ресторанти, сега се предлагат буквално по улиците: павилиони, фургони за храна и мобилни сергии. И това е благодарение на качествените съставки, използвани по правилния начин. Оригинални и балансирани, те конкурират традиционните ресторанти.

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Пиер Троагро: "папата на френските гастрономи" - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни