Skip links
Управител на ресторант

Професия управител на ресторант

Loading

Управител на ресторант: какви са особеностите на професията?

За много от нас посещението на ресторант е възможност да се отпуснат, да се срещнат с приятели, да вкусят от тези ястия, които е трудно да се готвят у дома… Често препоръчваме любимите си места на приятели. Чарът на заведението е комбинация от ключови компоненти като вкусна храна, интериор и приятелско обслужване. А управителят на ресторанта следи атмосферата като цяло.

Отговорностите на управителя на ресторант са много. Сложността на професията се крие във факта, че тя е фокусирана върху решаването на много проблеми. Характерът на работата зависи от спецификата на заведението за хранене, но има задължения почти еднакви навсякъде.

Една от основните функции на управителя е набирането на персонал.

Това е труден и отговорен процес. Не са редки случаите, когато секторът привлича недобросъвестни и некомпетентни хора. Задачата на управителя е да предотврати поведението на такъв човек да развали репутацията на целия екип. Служителите в екип трябва да си имат доверие и да си помагат. Съответно, задачата на един управител на ресторант е да познава добре екипа си и точно да определи дали нов човек ще стане част от него. Но набирането е само част от работата на мениджъра.

Неговите отговорности включват познаване на всички стандарти за гостоприемство и контрол върху тяхното спазване.

За да сведе до минимум неприятните ситуации, той трябва да провежда обучения за персонала, работещ в залата, да организира събития, водещи до подобряване на качеството на услугата. В същото време самият управител е длъжен постоянно да подобрява професионалните си качества.

Той често трябва да комуникира с държаввни органи, извършващи инспекции в заведенията за обществено хранене. В допълнение установява вътрешни комуникации, изготвя работни графици и гарантира, че те се спазват. Той винаги трябва да е наясно със случващото се, например, за да може да намери заместник на болен готвач, да осигури нормална работа, независимо какво се случва. Накратко – контролира дейността на персонала и цялото заведение като цяло.

Плюсове на професията.

  • Постоянна комуникация с огромен брой хора, което е добро психологическо преживяванe
  • Възможности за кариера;
  • Популярност на професията.

Какви са най-важните умения за тази професия?

  • Търпението и сдържаността трябва да присъстват в характера на човек, работещ в тази област. Той не трябва да избухва и да нагрубява.
  • Знанията, свързани с ресторантьорските дейности са задължителни. Те ще са му много полезни.
  • Отлична финансова и техническа култура. Управителят, въпреки наличието на счетоводител, трябва да може да работи с различни видове касови апарати, да притежава уменията да използва компютър, за да извършва редовно отчитане на продуктите и инвентара.
  • Поемане на отговорност. Всеки ден на управителя на ресторант е пълен с изненади и нестандартни ситуации. Следователно този специалист винаги трябва да е готов да поеме отговорност за вземането на конкретно решение.

Как се става управител на ресторант?

Обикновено има два начина.

  • първи начин – като се започне от най-ниското ниво на работа. Човек, който е натрупал известен трудов опит в тази сфера и има организационни умения, може да управлява екипа в заведение за обществено хранене. А това означава да контролира всички процеси, които се случват, да уволнява служители, които не се справят със задълженията си, и да подбере други, да следи клиентите дали са доволни като има ред и приятна атмосфера в залата.
  • втори начин – кандидатът за управител може да не е работил в тази област преди това, но да притежава уменията на лидерство и контрол. Той също е в състояние да свикне с ресторантьорския бизнес, след като е разбрал тънкостите и спецификата на процеса.

Работата на управител на ресторант е интересна и много отговорна. Но и никак не е лесна особено при ресторантите от висик клас или тези, които тепърва стартират.

5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни