Skip links
Фурни и конвектомати - приложение в кухнята

Фурни и конвектомати

Loading

В професионалната кухня голямо приложение имат уреди като фурни и конвектомати.

Те са предназначени за нуждите на различени видове заведения за хранене. По тази причина са с големи мощности и капацитет за приготвяне на храна. На пазара фирмите производители  непрекъснато пускат нови модели фурни и конвектомати. Всичките им подобрения имат за цел намаляване числеността на персонала, от една страна, а от друга, целят да се постигне по-високо качествo на предлаганата храна.

Микровълновите фурни

При микровълновата фурна се постига нагряване едновременно на цялата повърхност на храната при обработка. И се запазва в същото време вкуса на продуктите. Най-често се закупуват за закусвални, кафенета и ресторанти. Освен за топлинна обработка с тях може да се размразяват хранителни продукти. Професионалните микровълнови фурни разполагат с различни режими за готвене.

Фурната за пица

Такава фурна за пица е важно да е с дълъг експлоатационен живот и ниска консумация на ел. енергия. С нея е възможно бързо загряване и задържане на необходимата температура за по-дълго време. Качествените фурни са по-скъпи, но пък наистина вършат страхотна работа в една пицария. самите фурни за пици биват три вида: на дърва, на ток или комбинирани.

Фурни за закуски

Те намират приложение също в хлебопекарни и сладкарски цехове. Могат да бъдат с голям, среден или малък  капацитет. Основно служат за печене на тестени изделия като закуски, сладкиши, бисквити и други. Преди да се закупи такъв уред, трябва да се обърне внимание на техническите му параметри, които трябва да отговарят на  търсения капацитет готови продукти.

Конвектомати

Тези модерни уреди са един вид комбинирана фурна с пара. В последните години те са все по-актуални и са с широко приложение в много заведения за хранене. конвектоматите работят на принципа на конвекцията. Сложените в тях хранителни продукти се обработва с принудително движение на нагретите въздушни потоци. Те преминават през целия обем на работната камера на фурната. Конвектоматът заменя рационално няколко уреда в професионалната кухня. А това го прави  много ефективен в процеса на работа. Предлагат се електрически и газови конвектомати на пазара, като всеки има своите предимства. Изборът наистина е голям, но все пак трябва да отговаря на капацитета на заведението за хранене.

Снимка:www.foxchef.com

Ако статията Ви е била полезна, можете да я споделите в социалните мрежи с бутоните по-долу.

 

 

 

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Полуфабрикати: същност, видове и използване - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни