Skip links
Хигиена на персонала в ресторанта

Хигиена на персонала в ресторанта

Loading

Статията дава основни насоки за хигиена на персонала в ресторанта, които трябва да се спазват всеки ден.

Ако сте сервитьор или готвач, тогава вероятно сте добре наясно със страха около думата „замърсяване“. Замърсяването на храната от лоши хигиенни практики е катастрофално така че е важно да направите всичко възможно, за да го предотвратите.

В този смисъл е важно да се осигури цялостно познаване на всички процедури за безопасност и хигиена на храните.  Личната хигиена е едно от първите неща за наочало – но знаете ли какво трябва да правите? Законът за хигиена на храните гласи, че всички работещи с храни трябва да имат висок стандарт на лична чистота, да носят защитно облекло и да спазват правилата за хигиена на храните.

Ето основните правила, които трябва да се спазват.

Винаги мийте ръцете си

Моментите, когато трябва да си миете ръцете, са почти безкрайни! Когато се захванете за работа, преди боравене с храна, след боравене с храна, след издухване на носа, след отиване до тоалетната, след докосване на косата, преди обедната почивка, след обедната почивка …Те  няват край.

Общото правило е колкото по-често, толкова по-добре. Определено ВИНИНАГИ преди да боравите с храна от всякакъв вид. Измиването на ръцете също означава нещо повече от бързо изплакване под чешмата. Уверете се, че използвате топла вода и прилично количество сапун и старателно миете всички части на ръцете, пръстите и ноктите си. Хартиените кърпи се препоръчват за сушене, тъй като могат да се изхвърлят и така бактериите не могат да се разпространят.

Носете защитно облекло

Ако ви е предоставено защитно облекло – като ръкавици, шапка, мрежа за коса или гащеризон, то то трябва да е чисто и трябва да го носите. Това е законово изискване. Защитното облекло помага да се предпази храната от всякакви бактерии, които носите на ръцете и дрехите си, както и от падащи косми или парченца кожа.

Избягвайте в ресторанта да си слагате лак за нокти, парфюм и афтършейв

Въпреки че те могат да ви накарат да се почувствате по-привлекателни, наличието на лак за нокти, парфюм или афтършейв при готвене или  сервиране на храна е едновременно непрактично и не особено безопасно. Лакът за нокти (или фалшивите нокти) може лесно да се отцепи и да спадне в храната, която сервирате. В същото време силните аромати могат да окажат негативен ефект на храната. Особено ако тя има високо съдържание на мазнини. Кой иска да яде сандвич с вкус на най-новия парфюм на Валентино?

Оставете модните си аксесоари у дома

Независимо дали става въпрос за чифт перлени обеци, огърлица, медальон, пръстен или ръчен часовник и други подобни аксесоари,то те са лоша идея в индустрията за хранителни услуги. Те могат лесно да приютят мръсотия и бактерии и дори могат да причинят физическо замърсяване, ако парчета скъпоценен камък, метал или каишка за часовници решат да скочат в храната, с която боравите. Най-добре е да оставите аксесоарите у дома или в шкафчето си и след това да ги поставите отново в края на работния ден.

Приберете или вържете дългата коса назад

Уверете се, че косата ви не виси около лицето ви, не се потапя в храната или не пада  при готвене или сервиране. Висящата и неприбрана коса представлява постоянна опасност за замърсяване на храната и затова трябва да бъде вързана или под шапка. И никога не разресвайте косата си в зоната за храна.

Не пушете

Пушенето на закрито на обществено място така или иначе е против закона, така че, ако сте пушач, уверете се, че го правите само в определената зона (далече от зоните за обслужване и приготвяне на храна). Когато правите пауза за цигара, винаги първо свалете защитното си облекло, за да избегнете риска от пренасянате на бактерии обратно при завръщането си и винаги измивайте ръцете си, преди да започнете да готвите или  сервирате храна отново.

Внимавайте с кихането и кашлянето

Когато кихате, хиляди бактериални водни капки се освобождават във въздуха около вас. Същото важи и за кашлицата. Ако не уловите тези капчици с кърпичка, всяка храна наблизо е изложена на голям риск от замърсяване. Ако все пак кашляте или кихате и не можете да стигнете до кърпичка достатъчно бързо, сложете пред устата си горната част на ръката си, за да предотвратите разпространението на капчиците. След това винаги мийте ръцете си, преди да продължите да готвите или сервирате храна.

Това са основните правила за спазване на добра хигиена на персонала в ресторанта.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Хигиена и санитарен контрол в ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни