Чаша – защо не можем без нея?

чаша

Чаша – защо е толкова важна за всеки и особено за заведенията за хранене?

Попитайте произволна група хора кой е техният любим метод за прием на малки количества течност в устата  за пиене. Реално, девет от десет от тях ще кажат „чаша“. Без значение от нейния стил, материал или националност, всяка чаша дава имплицитно обещание към пиещия:

В продължение на хилядолетия чашите са помагали да се напише историята на човечеството. Но кой е бил там, за да разкаже цялата история на чашите?
Примитивният човек, или Homo Nocuppus, за първи път е пиел вода без чаша, а просто с език, както е виждал да правят зверовете от джунглата. Но човекът скоро осъзнал, че за разлика от животните, с които ловува, готви и понякога се опитва да се размножава, той има ръце. И следващата важна стъпка в еволюцията на чашата, стартира заради възможността на хората да ползват ръцете си.

От керамика до пластмаса: Историята на човечеството, чаша по чаша.

В началото чашите са били от дърво, просто издълбана голяма дупка в подходящо подбрано дърво. После на ход идва глината и дълго време се ползват глинени чаши.После добавянето на огън към пясъка дава стъклото, което накрая позволява на човека да премине на друга фаза при чашите. Керамиката също дава своя принос към историята на Нейно величество чашата и особено използването на грънчарското колело. Металните чаши са били хит през Средновековието, а пластмасата дава силен тласък в производството на този артикул. Но това не е всичко. Годината е 1941, а историята на чашата е на път да се промени. Ученият любител Херкулес Стирополус кани любовника си Бернар Фохамсберг в гаражната си лаборатория. И без да стигаме до подробности – ето че на сцената излиза и чаша от този материал…

Видове чаши.

Наистина чашите варират според вида си.

  • Има чаши за еднократна употреба к за многократна употреба.
  • Чашите се различават според материала, от който са изработени: стъкло, керамика, пластмаса, стъкло, метал, хартия и т.н.
  • Те са различни и спрямо напитките, за които се използват: за вино, за шампанско, за кафе, за чай, за мляко, за вода, за коняк, за уиски  и т.н.
  • Цветовата гама ги разделя също  – реално има чаши в най-различни цветови палитри….

Комплекти чаши за бар, за ресторанти, чаши за кафенета.

Всяко заведение има нужда от определен вид чаши и това не бива да се подценява. Изборът на модел чаша според напитката и стила на заведението е ключов момент. Важна е не само цената на продукта, но и неговата визия, изработка, цвят и устойчивост. Чашата допълва с подходяща напитка сервираната храна. Дори обикновената вода става особено вкусна, когато се налива в елегантни прозрачни чаши. Тези съдове, изработени от най-финото стъкло, са красиви, но много крехки.

Всяко заведение за хранене има своя цел и определен кръг от посетители. Съответно то е оборудвано: с професионални уреди за готвене и инвентар, с мебели и, разбира се, съдове.

  • Стъклените комплекти за ресторанти обикновено са скъпи и с висок статус, например от кристално или бохемско стъкло. Те трябва да отговарят на нивото на входящите гости.
  • В ежедневно кафене или малък бар се използват продукти от различна ценова категория. Тук обаче изискванията за качество едва ли са по-ниски. Чашите трябва да бъдат, на първо място, красиви и от добре познати марки.
  • За продуктите, използвани например в крайпътно кафене, изискванията са напълно различни. Те трябва да са по-практични. За тях са важни следните характеристики:

– дълъг експлоатационен живот;

– устойчивост на въздействието на миещи препарати;

– цена.

 

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Менемен (Яйца по турски с домати и чушки)

Менемен (Яйца по турски с домати и чушки) – да си оближете пръстите. Менемен е [...]

Сушени домати, мариновани в зехтин

Предлагаме ви лесна рецепта за приготвяне на сушени домати, мариновани в зехтин. Изсушените на фурна [...]

Осмоза: същност и приложение при храните

Осмоза – какво представлява и как се прилага при храните? „Без осмоза животът на Земята [...]

Мизенплас (Mise en place) – тайната на готвачите

Мизенплас (Mise en place) – ето няколко полезни неща, които трябва да знаете за тази [...]

2 Comments

Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[]