Skip links
Яник Алено

Представяме ви Яник Алено: Prince of the Palaces

Loading

Кой е Яник Алено?

Яник Алено (Yannick Alléno) е роден на 16 декември 1968 г. в Puteaux, Франция. Завършва гимназията Santo Dumont в Saint-Cloud. Пътят към звездите Мишлен при него изглежда закономерен, но няма нищо случайно. Самият Яник споделя, че страстта му към готвенето е провокирана от неговите родители, които притежавали собствен ресторант в Париж. На 15 години той вече стажува в ресторант Relais Louis XIII при Gabriel Biscay. Това за него е много добро начало.

Звездите Мишлен обичат Яник Алено.

След като започва кариерата си в Royal Monceau (хотелът, в който са отсядали Айзенхауер, Чърчил, Мадона, Майкъл Джексън), през 1999 г. той получава първата си звезда Мишлен, през 2004 г. – втората, а 2007 г. – третата.

След като печели трета звезда на Мишлен за ресторанта в хотел Le Maurice в Париж през 2007 г., Яник Алено отваря първия си ресторант в 5-ти район на Париж, днес известен като Terroir Parisienne. От 2013 г. работи в ресторант „1947“ в хотел Cheval-Blanc в Куршевел. От 2014 г. е главен готвач на ресторант Ledoyen на Шан-з- Елизе, най-старото заведение в Париж.  Същата година излиза и неговия уникален труд Sauces Réflexion d’un cuisinier, в който описва нови методи за извличане на аромати за сосове. Това е седмата му поред книга за кулинарното изкуство.

Алено споделя в нея, че „ако искате да създадете модерна френска храна, трябва да започнете с модерни френски сосове. Сосът е основа дори във френската, дори в китайската кухня. Когато разбрах това, се съсредоточих върху сосовете и по този начин промених френската кухня….“ Така той създава  наистина Modern cuisine във Франция. Неслучайно го наричат Prince of the Palaces.

Яник Алено – при него иновациите не спират!

Яник Алено обича да създава, да си играе със съставките, за да получи най-доброто. Усилен труд и строгост са неговите вълшебни думи. Талантът му се крие в преоткриването на ястия от традиционната френска кухня, като им придава уникална интерпретация. С право днес Алено се слави като един от най-добрите френски готвачи. В ресторанта Terroir Parisienne той утвърждава уникално тристепенно меню, следващо френската традиция: лучена супа, телешка глава, говеждо яхния със зеленчуци. Важно е да се знае, че е привърженик на идеята за популяризиране на регионалните ястия и продукти от местните пазари.

Парижката кухня е в основата на цялата френска гастрономия. Чрез кулинарни изследвания, многобройни рецепти и менюта от великите епохи на парижката история, Yannick Alléno постига истински шедьоври в кулинарното изкуство.

Неговата компания, Groupe Yannick Alleno, продължава в наши дни да разработва гастрономически ресторантски концепции, продукти и дизайнерски обекти по целия свят, от Мароко до Тайван.

Кулинарните му провокации нямат край!

Готвачът усъвършенства и интерпретира различни рецепти от френската кухня. „Всички философски теории са резултат от вековете, в които са възникнали. По същия начин кухнята е продукт на своята епоха. Днес, с помощта на кулинарните изкуства се стремя да преоткрия и консолидирам най-добрите творения на френската гастрономия, които биха отговорили на тенденциите и вкусовете на 21-ви век.”  споделя  известният шеф. С това изявление Yannick Alléno ясно показва ясно целите и стремежите си в следващите години.

Хареса ли Ви тази история? Споделете я в социалните мрежи. Ползвайте бутоните под статията.

Снимки: en.macuisinefrancaise.com; thenationalnews.com

 

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни