Skip links

Дизайн на менюто

Loading

Дизайн на менюто – какво включва?

Дизайнът на менюто е нещо повече от красиво оформен лист хартия с текст. Той е ключов инструмент, използван за влияние върху избора на клиентите и максимизиране на печалбите. 

Какво е дизайн на менюто?

Дизайнът в този случай е процес на създаване на привлекателно и ангажиращо меню. То не само изброява опциите за храна и напитки, но също така подканва клиентите да направят покупка. Това е внимателно балансиране между естетика и практичност, тъй като менюто трябва да бъде визуално привлекателно, като същевременно е лесно за четене и навигация.

Всеки дизайн на менюто включва избор на правилните шрифтове, цветове и изображения, които да предадат марката и стила на ресторанта, както и да подреди всички елементи в него по логичен и интуитивен начин.

Добре проектираното меню винаги оказва роля на възприятията на клиентите за качеството на ресторанта. То способства на увеличаването на продажбите, като подчертава определени елементи и ги прави по-привлекателни за клиента. То спомага за изграждане на лоялност към бранда и стимулира растежа на приходите.

Шрифт

Чудили ли сте се някога защо някое меню ви харесва повече от друго? Оказва се, че използваният шрифт може да повлияе на избора на клиентите. По тази причина най-важният аспект при избора на шрифт е четливостта. Клиентите трябва да могат лесно да четат менюто, без да напрягат очите си. Изборът на шрифт, който е ясен и лесен за четене, като sans-serif или serif шрифтове, е от съществено значение. Serif шрифтовете са изключително подходящи за изписване на менюто. Можете да използвате два шрифта, така че комбинирайте! Но не и повече от два шрифта на една карта (меню)!

Стилът на използвания шрифт, отново подчертаваме, оказва влияние върху избора  на клиента. Например, използването на курсив или определен шрифт може да предаде елегантност и изтънченост, докато по-модерен шрифт, визира менюто като модерно и съвременно. Удебеленият шрифт може да се използва за подчертаване на специални предложения, артикули с висока печалба или такива, които собственикът на ресторанта иска да продаде повече. Изберете лесен за четене шрифт. Нека да бъде четлив, определено подравнен вляво. Никога центрирано!

Шрифтовете се различават и по големината на буквите, разстоянието между буквите в думата и разстоянието между редовете. Основното правило гласи: по-голямо разстояние – по-добра четимост. Затова увеличете разстоянието между редовете (например при шрифт 12-14 pt, разстояние между редовете 1,5).

Цвят

Теорията на цветовете е мощен инструмент в дизайна на менютата и може да окаже значително влияние върху поведението на клиентите по отношение на избора на храни и напитки. Някои цветове, като червено, оранжево и жълто, могат да стимулират апетита и да направят клиентите по-склонни да поръчват храна. Тези цветове често се използват във веригите за бързо хранене, където скоростта и гладът са приоритет. Но това не е всичко. Използването на цветове, които съответстват на бранда (марката) на ресторанта, дава на клиентите усещане за последователност и познатост. Така се изгражда и лоялност към бранда (марката). Използването на ярки цветове може да привлече вниманието на клиентите към определени елементи в менюто и да ги накара да се откроят. Този трик може да бъде особено ефективен за популяризиране на нови ястия или такива, които са по-скъпи.

Контраст

Контрастът между шрифта и фона е друг важен фактор, който има значение как клиентите възприемат менюто. Шрифт с висок контраст, спрямо светъл фон, прави елементите от менюто по-лесни за четене и дава възможност последните да  изпъкват повече. Контрастът определено е важен при дизан на менюто.

Описание

Друг аспект от дизайнът на менюто, който оказва влияние  върху избора на клиента, е силата на описанието. Начинът, по който са описани елементите в него, може да окаже значително влияние върху това колко привлекателни са те за клиентите.

3.33/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни