Skip links
Цел и съставяне на меню

Дигитално меню: същност и предимства

Loading

 Представяме ви какво е дигитално меню и как то се използва в ресторантите

В 21-ви век ресторантите ползват дигитално меню, защото предлага редица бизнес предимства.
Глобално проучване сред над 8000 хотелиерски оператори и гости разкрива как операциите и потребителските предпочитания са се променили през последните години и защо дигиталните менюта са доста предпочитани.

Фразата „дигитално меню“ може да се отнася за редица неща, включително:

  • Статични менюта: Статичните менюта не се променят и не са интерактивни, като цифрови табла с менюта в ресторанти за бързо хранене или PDF менюта на уебсайтове на ресторанти. Клиентите използват статични менюта, за да разглеждат ястия и да правят поръчки на сървъри.
  • Интерактивни менюта: Клиентите използват интерактивни менюта или на собствените си мобилни устройства, или в ресторанта, за да разглеждат елементи от менюто, да правят поръчки и да плащат.
  • QR кодове: В ресторанти, които използват цифрови интерактивни менюта, клиентите могат да сканират QR код в близост до тях на мобилно устройство, за да изтеглят цифрово меню. Това цифрово меню може да бъде интерактивно или статично.
  • Мобилна поръчка: Мобилната поръчка включва поставяне и плащане на поръчка чрез интерактивно цифрово меню на мобилно устройство. Ресторантите могат да прилагат мобилни поръчки за вечеря на място или за поръчки за вкъщи.

Характеристики и предимства на цифровите менюта

Дигиталните менюта са тук, за дда осигурат предимствата за бизнеса, включително:

  • Гъвкавост и персонализиране: За разлика от хартиените менюта, които трябва да бъдат препечатани, дигиталните менюта могат да се актуализират незабавно и често. Можете дори да ги използвате, за да промените цените в реално време в зависимост от разходите за инвентар.
  • Когато вашето цифрово меню е свързано с вашия POS, то може автоматично да показва на клиентите кои ястия са изчерпани.
  • Подобрена ефективност и точност: Дигиталните менюта подобряват точността, тъй като клиентите директно въвеждат поръчките си, елиминирайки риска сървърът да различи артикул. Като заменят хартиените менюта с дигитални, ресторантите също се отказват от разходите за печат.
  • По-добро клиентско изживяване: Дигиталните менюта освобождават персонала от повтарящата се задача за приемане на поръчки, така че да могат да се съсредоточат върху предоставянето на гостоприемство по други начини.
  • Повишени приходи и доходност: Когато клиентите могат сами да правят поръчки и не се налага да чакат сървърите да затворят раздели, оборотът на ресторанта се ускорява. И с правилния дизайн дигиталните менюта могат да стимулират клиентите да поръчат повече храна.
  • Подобрено събиране и анализ на данни: Софтуерът за дигитално меню предоставя данни за това кой какво поръчва, кои методи на плащане използва и други, за да ви помогне да се подобрят някои бизнес решения.

Как да проектираме дигитално меню?

Ето стъпките, които трябва да следвате:

  • Изберете правилния шрифт, цвят и оформление
    Вашето меню трябва да бъде лесно за четене и навигиране. Спете се на прост шрифт, като например sans serif, за да увеличите четливостта. Използвайте болдван шрифт, за да подобрите четливостта на екрана.
  • Обърнете внимание на цветовете. Когато избирате цветове, дайте приоритет на контраста и четливостта преди всичко. Черно-бялата цветова комбинация е не само класическа, но и лесна за четене. Но какво ще кажете за цветовете на вашата марка? Използвайте ги за подчертаване на вашето дигитално меню. Например, ако оранжевото е един от цветовете на вашата марка, можете да го използвате, за да подчертаете имената на най-популярните си ястия.
  • Лесно използване на различни устройства или адаптивност. Важно е да оптимизирате оформлението на дигиталното си меню за различни устройства. Например, интерактивните мобилни менюта трябва да са ориентирани за вертикално превъртане, докато статичните трябва да бъдат разположени хоризонтално.
  • Използвайте инженеринг на менюто. След като усвоите основите на дигиталния дизайн на менюто, можете да експериментирате с проектирането на менюта. Инженерингът на менюто включва проектиране на вашето меню по такъв начин, че да стимулира продажбите на най-печелившите ви артикули и да увеличи популярността на други елементи от менюто. Пример за тактика за проектиране на менюто е поставянето на икони, като звезди, до най-търсените ястия, за да привлечете вниманието към тях. Друга стратегия е да ограничите броя на елементите в менюто си, защото често пъти, когато потребителите имат твърде много възможности, за тях е по-трудно да вземат решение.
  • Напишете подробни описания на артикулите. Красотата на дигиталните менюта е, че няма ограничение за това колко място можете да отделите за всеки елемент от менюто. Можете да проектирате менюто си така, че когато клиент докосне елемент от менюто, да може да види повече подробности. Използвайте тази функция във ваша полза, като добавите подробни описания на артикулите, които примамват клиентите и им дават практическа информация, като например за алергени.
  • Включете снимки и видеоклипове. Друго предимство на неограниченото пространство в дигиталните менюта за ресторанти е, че можете да включите снимки и видеоклипове на всяко ястие в менюто си. Снимките помагат на клиентите да вземат решения, особено когато са любопитни за ястие, което не са опитвали преди. Апетитните снимки също могат да ви помогнат да продадете повече артикули.

Заключение

В края следва да обобщим, че дигиталното меню може да ви изглежда като предизвикателство, но си струва да го въведете. Ако изпитвате затруднения, обърнете се към професионалистите на Шеф и Гастро!

 

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни