Skip links
История на десертите

История на десертите

Loading

История на десертите – затаете дъх за нещо наистина сладко и ….изключително  интересно.

За много хора обядът или вечерята не са пълноценни, ако липсва десерт. А историята на десертите е нещо повече от разказ за първата фунийка сладолед. Сладкишите датират от древността, където хората са се наслаждавали на плодове и ядки, захаросани с мед. Въпреки това десертите, които са общоизвестни днес, станават популярни чрез еволюцията на технологиите и кулинарните експерименти. И тук център е френската кухня.

Преди появата на десертите, които познаваме днес.

В стари времена хората са консумирали различни видове храни. Древните цивилизации, от време на време, са си позволявали някои сладки лакомства, приготвени от плодове или ядки с мед. Това по същество се счита за прародителя на бонбона. Като цяло обаче, едва когато захарта започвац се произвежда през Средновековието, хората започват да създават сладкиши. Тогава захарта е била толкова скъпа, че е лукс, запазен само за богатите при специални поводи. Въпреки това, започвайки от около 3000 г. пр. н. е., съществува забележима и проследима история на десертите.

Кой е първият десерт, на който се радваме и днес?

Сладоледът е датиран около 3000 г.пр.н.е. и може би е бил първият „десерт“ в смисъла, в който е известен днес. Той, всъщност, е изобретение на китайците, но е бил доста различен от сладоледа, който с удоволствие похапваме днес. Марко Поло съобщава за технологията за приготвяне на сладолед  след своите пътешествия. Катерина де Медичи е тази, която прави сорбето популярно във Франция. Това се дължи на нейните готвачи от Италия. Смята се, че от средата на 1800 г. рецептите за сладолед вече са били доста широко разпространени. Вижте рецептата за глазирани кестени ТУК.

Ванилията и десертите.

Въпреки че ванилията сама по себе си не е десерт, тя със сигурност играе главна роля в много десерти – особено в сладоледа. Ванилията е шушулка на специфичен вид орхидея, която расте в Мексико. По някакъв начин местните жители от този регион откриват нейния силен вкус, с който е известна и днес. Противно на общоприетото схващане, мексиканските индианци не я използват за овкусяване на какаото. Но определено ванилията дава силен тласък в развитие технологията за приготвяне на десертите. Ето и някои важни дати:

  • 1381 – Първата отпечатана рецепта за ябълков пай,
  • 1400 – Рецепта за меденки става широко популярна,
  • 1600 – Пралините са създадени от френски офицер,
  • 1700 – Еклери – със сметанов център и шоколадов топинг – полагат началото на тяхното широко разпространение,
  • 1740 – Рецептите за кексчета стават хит.

Защо Франция е родината на десертите?

Тази традиция, завършване на храненето с малко сладко, води началото си от Франция. Френският десерт съществува от векове, но през това време се е променил много.
Френските готварски книги от Средновековието и Ренесанса не съдържат точно десерти. Вместо това те включват рецепти за „интервални“ ястия, сервирани между основите, които могат да бъдат сладки или солени. В придворен контекст такова ястие е известно като le fruit, но буржоазите го преименува на dessert.
Думата „десерт“ се появява през 17-ти век, произлиза от френския глагол desservir, което означава „да изчистя масата“.
През 17-ти и 18-ти век се сервират предимно бисквитки, марципан, меренг или замразени плодове, често с конфитюр. Бавно обаче вкусът на десертите става по-малко важен от визуалното им представяне. Наистина прецизно изработените фигури от захар стават център на десертите във Франция.
Любопитно.
Специалистите по десерти през 18-ти век е трябвало да разбират от архитектурен дизайн и да могат да го изпълнят със захар. Днес, разбира се, захарта е достатъчно евтина и масово произвежданите версии на френски сладкиши са лесно достъпни за хората по целия свят.
4.29/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. История на чинията - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Сладоледена торта: история с рецепта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни