Skip links
състезание Bocuse d’Or

Кулинарно състезание Bocuse d’Or

Loading

Шеф готвач Пол Бокюз създава международното кулинарно състезание Bocuse d’Or през 1987 г., за да разшири разбирането на обществеността за изключителната отдаденост, упорит труд, практика и прецизност, характерни за най-добрата кухня.

Конкурсът Bocuse d’Or „Златен Бокюз“ е най-реномираното кулинарно състезание в света, което се провежда на всеки 2 години в Лион, Франция. Двадесет и четири държави само се състезават и отборът на всяка страна се състои от един главен готвач и един негов помощник.
През последните 35 години Bocuse d’Or е ненадминато международно събитие. То вдъхновява света на гастрономията, като подчертава най-новите тенденции в световната кухня, стимулирани на всяко издание от нови поколения готвачи. Това е и любимото място за много страни за популяризиране на тяхната кухня, местните продукти и техните готвачи.
На всеки екип са предоставени точно 5 часа и 35 минути, за да създадат нещо невероятно и спиращо дъха кулинарно предизвикателство. Приготвената храна се представя пред 24 членно жури от готвачи, всеки от тях е сред най-уважаваните в собствената си страна. Те оценяват цялостната хармония на вкусовете в ястието, представянето му, използваните техники и ефективността, в която работят екипите.

Зрителите наблюдават световно шоу!

Хиляди фенове присъстват на събитието. Те са седнали в секции пред самите състезатели, развяват знамена, пеят национални химни и осигуряват подкрепа. Нивото на шума в кулинарното състезание Bocuse d’Or  се повишава, докато кандидатите се надпреварват да завършат презентациите си пред съдиите. Стотици международни ТВ екипи излъчват състезанието на живо по целия свят.
В деня след състезанието се организира закуска в прословутия Мишлен  ресторант на шеф Пол Бокюз в Collonges. Там има церемония за награждаване на първите 3 отбора чрез поставяне на плоча с гравираните им имена и държави в ресторанта.

Как се избират готвачите за кулинарно състезание Bocuse d’Or?

Цедкате е жестока в световен мащаб, за да се определи кои държави в крайна сметка ще се състезават в престижния финал на Bocuse d’Or в Лион, Франция. Винаги близо 60 държави се борят да станат един от 24-те финалисти.
Всеки готвач и неговият помощник се обучават в продължение на 3 месеца, за да приготвят своя шедьовър за 5 часа и 35 минути. Някои готвят по 10 часа на ден, за да могат да успеят.
Днес Bocuse d’Or е много повече от просто кулинарно състезание!
Това е лаборатория за върхови постижения и инкубатор на таланти. Там журито определя най-великите бъдещи готвачи.
Това е прекрасен трамплин за всеки, който желае да получи международно признание.Престижното състезание продължава да се обновява, за да засили ролята си на лаборатория за високи постижения и вдъхновение за ресторантьорските услуги на утрешния ден.

Любопитно!

Само преди седмица Дания грабна за 2023 година „Златен Бокюз“.  Браян Марк Хансен беше кулинарният гений в оспорваната надпреяара. А на 2-ро място стана Норвегия, третото отиде при унгарците.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни