Skip links
Цел и съставяне на меню

Как се изготвя меню за ресторант

Loading

Как правилно се изготвя меню за ресторант?

CHEF & GASTRO е проект, който има за цел да помага на младите ресторантьори, начинаещи в бранша, като по  тази причина е важно да се обърне внимание на менюто за ресторант. Всъщност това е доста обширен въпрос.

Отпечатаното и готово меню е работещ инструмент за всяко заведение. Начинът, по който се прави, ще повлияе на избора на посетителя и следователно на продажбите. Лошо изготвеното меню може да провали всяко заведение за хранене.

Нека започнем с ключовия въпрос: късо или дълго меню за ресторант?

Колкото по-кратко е менюто, толкова по-лесно е за посетителя да направи избор; колкото по-дълго като брой на ястията, толкова по-дълго ще бъде заета пък масата и толкова по-трудно ще бъде за готвачите да се справят. Не забравяйте, че менюто преди всичко трябва да отговаря на вкусовете и желанията относно храната на евентуалните посетители. Достатъчно е да се даде разумно разнообразие.

Много ресторантьори погрешно смятат, че краткото меню бързо ще омръзне от посетителите и те ще спрат да посещават ресторанта. Но всъщност клиентите идват отново, защото харесват точно определени ястия. Затова е нужно да се предостави това, за което е дошъл един човек и нищо повече.

Нека да разгледаме традиционния ред на ястията в едно меню за ресторант:

  • Салати;
  • Студени предястия;
  • Супи;
  • Топли предястия;
  • Рибни предястия;
  • Основни ястия;
  • Десерти.

Важно: трябва не само да се ориентира посетителят в менюто, но и менюто трябва да работи за ресторантьора. Като в същото време да бъде ясно и структурирано. Правилното разположение на ястията в менюто е важен детайл. Например, когато посетител дойде да хапне Салата Цезар, лесно да я намери в него.

Факт е, че клиентите най-често не четат менюто от началото до края, а просто го преглеждат, като обръщат внимание само на елементите, които им харесват. Познавайки „фокусните точки“, онези области от отпечатаното меню, които гостът първо гледа, могат да се подредят ястията, според продажбата.

Тези точки се променят в зависимост от броя на страниците в менюто:

  • В меню от 1 страница, гостът най-често първо гледа към центъра, след това завърта очи надолу и едва след това чете отгоре.
  • В меню от 2 страници гостът първо гледа в горния десен ъгъл на десния лист.
  • В разпространението на меню от 3 страници всичко се случва така: среден – горен десен ъгъл – горен ляв ъгъл – долен ляв ъгъл – долен десен ъгъл.

И така, на номер 1 (мястото, където гостът  ще гледа първо), трябва да има ястия с най-високата цена. Добър ход е да се подчертае сегмента от ястията, които е хубаво първо да се продадат, с ярък елемент или рамка.

Ето още нещо полезно:

Също така си струва да се помни, че човек от психологическа гледна точка трудно се разделя с парите си.

По-добре е цената да бъде не от дясната страна, както е в повечето менюта, а под описанието или в центъра под наименованието на храната. И в никакъв случай не се удебелява цената или се ползва по-голям шрифт!

Закръгляването на цената е още един добър ход!

И сега да кажем нещо полезно и за описанието на ястието.

В описанието съставките в него задължително фигурират и сервитьорът трябва да е наясно също, какво съдържа даден вид предложено ястие. И не само това – той трябва да знае и процесите на подготовка, така и мястото на произход на продуктите.

Запомнете при описание на дадено предлагана храна в менюто, трябва да се предизвикат емоции в клиента. Простото изброяване на съставките не допринася за това.

Всяко меню трябва да има дизайнерски проект или по-просто казано подложка.

Изготвянето се определя от концепцията на ресторанта.

Преди да се отпечата на хартия, ресторантьорът трябва да си представи, че е клиент. Ако то затруднява като ориентиране, трябва да се преработи.

Освен това, когато дизайнерският макет на менюто за печат е готов, нужно е готвачът да извърши проверка и корекция. В допълнение към правописните грешки, менюто може да съдържа грешки в представянето на информация. Винаги едно меню трябва да се усъвършенства. Важно е то да бъде не само възможно най-полезно за посетителя, но и да доставя естетическо удоволствие.

Менюто за ресторант трябва да се побира удобно в ръцете, да е леко, да не е обемно и приятно на допир.

Направете го уникално продължение на концепцията и стила на заведението за хранене. Доброто меню трябва да е свързано винаги с бранда, както и униформите на готвачите и сервитьорите, стилът на интериорната декорация и т.н.

Менюто трябва да е чисто и да е преведено поне на 2-2 езика.

COVID-19 доведе до промяна в поведението на клиентите в заведенията за хранене. Новият тип посетител търси потапяне в безопасна среда. По тази причина не обича да пипа меню, което е с видими следи от употреба, което е мазно и оръфано. Съответният фокус върху хранителния туризъм въвежда и правилото менюто да е поне на 2 или 3 езика. Но да е чисто и да не буди отвращение. То трябва да отразява нарастващото поведение на посетителите към връщане към природата, желанието им за качествена храна.

Хареса ли Ви статията – споделете я с бутоните по-долу в социалните мрежи.

 

 

4.29/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Мотивация на персонала в ресторанта - 1 част - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни