Skip links
Първа помощ в кухнята

Първа помощ в кухнята

Loading

Как да окажете първа помощ в кухнята при изгаряния, порязвания и наранявания на очите?

Според  статистика голям проблем наранявания стават в кухнята на ресторанта. Виновниците са открит пламък, остри ножове, кипящи течности, горещи тенджери и тигани. За изгаряния и порезни рани е нужна веднага първа помощ.

Изгаряния.

Възникват в кухнята, когато човек влезе в контакт с вряща вода, горещо олио, мляко и карамел, горещи ястия и открит огън. Повечето изгаряния са леки и не изискват посещение при лекар. И няма нужда да слагате масло – това не само не помага, но може и да навреди.

Изгарянията са различни степени.

  • Симптоми на изгаряне от първа степен са болка и зачервяване на кожата.
  • Изгарянията от втора степен на пръв поглед изглеждат по същия начин, но след това на мястото на зачервяване се появяват мехури и последствията, разбира се, са по-болезнени.
  • Тежките изгаряния от 2 и 3 градуса изискват медицинска помощ. Ако имате някакви съмнения относно определянето на степента на изгаряне, все пак е най-добре да се консултирате с лекар.

Кога трябва спешно да посетите лекар?

Ако в началото всичко е наред, но след ден-два болката и зачервяването внезапно се засилят, появи се гнойно течение и/или телесната температура се повиши над 38 ° C – нужна е спешна лекарска помощ.

Първа помощ в кухнята при изгаряния.

  • Без значение какво е причинило изгарянето, първата помощ винаги е една и съща.
  • Отстранете дрехите и остатъците от зоната на изгаряне. Премахнете бижутата, ако са близо до засегнатата област на кожата.
  • Поставете изгорената част от тялото под хладна вода за 3-4 минути. Това ще облекчи болката и ще намали степента на увреждане. Не е необходимо раната да се третира с алкохолни дезинфекционни разтвори, мехлеми, масла и почистващи препарати, за да не се повреди кожата.
  • Ако използвате лед за охлаждане, той не трябва да влиза в контакт със засегнатата област.
  • За предотвратяване на инфекция могат да се използват антибактериални лекарства. Невъзможно е да се прилагат мехлеми и други вещества (яйчен белтък, майонеза и различни масла) върху изгаряния.

По-нататъшното домашно лечение е да поддържате изгореното място чисто, за да предотвратите инфекция. Ежедневно измивайте мястото на изгаряне с хладка вода и сапун (не е необходимо да е антибактериален

Изгарянията от първа степен не се нуждаят от превръзка. Изгарянията с мехури трябва да бъдат превързани със суха, чиста превръзка. Мехурчетата/мехури не трябва да се спукат! Те трябва да преминат сами. Най-често изгарянията в кухнята са повърхностни и заздравяват за 3-10 дни.

Първа помощ в кухнята при порязвания.

Втората група най-често наранявания в кухнята са порязванията с ножове или други остри прибори.

  • Както при изгарянията, първата стъпка е да изплакнете раната под студена течаща вода.
  • Оценете дълбочината на разреза, определете дали сухожилието е повредено и погледнете цвета на кръвта.
  • Малките рани ще кървят в яркочервено. По-дълбоките, които ще изискват медицинска помощ, ще са пълни с кръв с цвят на червено вино – наситен бордо цвят. Ако разрезът е дълбок или кръвта изтича обилно, е необходим лекар.

Първа помощ при порязване.

  • Измийте ръцете си със сапун и течаща вода. Противно на общоприетото схващане, поливането на пръста си с водороден прекис или йод не е позволено, това допълнително дразни раната.
  • За да спрете кървенето, покрийте раната с чиста памучна кърпа, натиснете и задръжте за известно време. Опитайте се да не проверявате дали кървенето е спряло, тъй като това може да доведе до ново кървене. Ако кърпата се напои бързо, не я сменяйте, просто поставете друга отгоре.
  • Ако разрезът е в ръката ви, е по-лесно да спрете кървенето, като просто повдигнете ръката си нагоре.
  • След като кървенето спре, нанесете антибактериален мехлем (първо прочетете инструкциите и обърнете внимание на противопоказанията) и сложете превръзка.

Попадане на чуждо тяло в окото – първа помощ в кухнята .

Ако пипер, пръски масло или нещо дразнещо попадне в окото/очите, никога не ги търкайте, независимо какво е.

Следвайте тези правила:

  • Изплакнете очите с хладна течаща вода или физиологичен разтвор възможно най-скоро.
  • Мигайте по-често, така че сълзите да отмиват по-бързо дразнещото вещество.
  • Ако болката продължава, обадете се на Спешна помощ или потърсете лекар.

Раздразнено око от химикали.

Попадането на химикали от  почистващите препарати върху деликатната повърхност на окото, причинява болка и възпаление. Те могат да проникнат дълбоко в окото, причиняват некроза в протеините и увреждат зрителните нерви, поради което чувствителността изчезва и човек може да подцени полученото увреждане.

Ако в очите останат твърди части от химикала, внимателно ги отстранете с памучен тампон или тампон.

Важно!

Ако малко количество химикал е влязло в контакт с очите, трябва да се определи неговия състав. В случай на алкали, очите трябва да се изплакнат с вода, съдържаща 2% борна киселина. Разтворът трябва да съдържа не повече от няколко капки на 500 ml вода. Ако изгарянето е причинено от киселина, очите трябва да се промият с мек разтвор на сода за хляб. Ако сода каустик попадне в очите ви, трябва незабавно да ги изплакнете с физиологичен разтвор от 0,9%, слаб разтвор на калиев перманганат или преварена вода. Също така, не можете да докосвате и търкате очите си с ръце.

Ако има силно зачервяване, болка, продължаващо сълзене и загуба на зрението, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни