Skip links
Риби ракообразни и мекотели

Ракообразни и мекотели (морски дарове)

Loading

Ракообразни и мекотели – специфика, риболов, отглеждане и съхранение.

Търсенето на ракообразни и мекотели през последните години е толкова много, че днес много от тези видове са застрашени от изчезване. Полагат се големи усилия за запазване на разнообразието и популацията на  морските животни от тези класове. По света има строги правила за риболов и стриктно определени сезони, в които уловът им е разрешен.

Паралелно с тези мерки се насърчава и отглеждането на някои видове ракообразни и мекотели като аквакултури.

Ето и два от най-важните етикети:

Специфика на категорията морски дарове.

От зоологическа гледна точка групата на ракообразните и мекотелите обхваща хиляди видове. Въпреки това, само някои от тях, живеещи предимно в морето, имат гастрономическо и икономическо значение. Те често се срещат обединени под термина морски дарове. Je  винаги са били ценени деликатеси. Съответно, към тях трябва отговорно и fjkftekre в кухнята. Ето и най-важните етикети, свързани с морскта фауна.

 

Ракообразни и мекотели и тяхната роля в храненето.

Месото им е с висока хранителна стойност и качество. То е с висок дял на протеини, минерали и витамини, а също така е с много ниско съдържание на мазнини. Обаче има относително високо съдържание на холестерол. Прекомерният улов на някои видове ракообразни и намаляването им в световен мащаб са довели до високите пазарни цени на морските дарове.

Риболовни методи.

Ракообразните и мекотелите се ловят от крайбрежните рибари с помощта на прости методи. Омари, например, със саксии със стръв, които се потапят в морето и редовно се проверяват. Също така, не всеки уловен омар стига до пазара, тъй като минималният размер на животните е точно определен. По-малките ракообразни се изтеглят с тралове, чийто размер на отворите на мрежата е строго определен. Това предотвратява хващането на малки екземпляри. Често ракообразните се обработват още на борда на риболовните кораби и след това се замразяват или преработват в консерви.

ракообразни и мекотели
Снимка: montereyfish.com/shellfish-techniques
Ракообразни и мекотели
Снимка:montereyfish.com/shellfish-techniques

Ръчното събиране е друг традиционният метод за улов на диви черупчести мекотели и миди. Тъй като този метод е много трудоемък, най-често се използва методът драга. Този метод  се състои от мрежеста торба или метална кошница, монтирана на рамка, която се изтегля през морското дъно. Рамката е проектирана като лемеж и има назъбени стоманени ръбове, които орат морското дъно и го повреждат.

Главоногите (видове октоподи), които принадлежат към мекотелите, се ловят предимно с примамки за риби, харпуни или закачени ръчни линии от куки.

Методи на отглеждане.

Мидите и стридите се отглеждат отдавна в морски ферми и днес те идват главно от аквакултури в Атлантическия океан.

  • Миди: семената на мидите се поставят върху въжета, за които те могат да се хванат със своите нишки. След което тези въжета се закотвят в морето. Във фазата на растеж те непрекъснато се проверяват, докато станат готови за събиране.
  • Стриди: малките ларви на стридите се поставят върху варовик, който е чудесен дом за тях. Веднъж установили се в този варовик, ларвите образуват черупка. След една година те се поставят в телени мрежи в морето, което е богато на хранителни вещества. След две до пет години вече се събират и се полагат допълнителни грижи за тях, за да се гарантира по-високо качество .

Ракообразни – особености.

Това са безгръбначни животни. Всички имат повече или по-малко твърда броня. Специалните им характеристики са две двойки антени и така наречените разделени крачета, които са превърнати в части на устата.Тялото им се състои от свързани глава-гърди и опашка. С течение на времето раците от декаподи са се развили в много различни форми. Коремът на животните може да бъде толкова дълъг, колкото този на скаридите, омарите и лангустите, или толкова къс, колкото този на раците.

Омар
Омар

 

Мекотелите – специфика.

Те са безгръбначни и нямат вътрешен скелет. Черупката на мидите се състои от две половинки черупки. В случая с морския охлюв той се състои от една част черупка, която отчасти е с капаче, което се затваря, когато охлювът се оттегли в къщата си. Сухоземните охлюви имат къща с черупки. Главоногите са свързани с охлювите и мидите, но се различават от тях по своята анатомия. При някои главоноги в тялото има така наречения скелет, състоящ се от варовик или хитин, която действа като вътрешен скелет

Мекотели се разделят на две групи.

  • Черупчести

Включват се всички видове миди и охлюви.

Стриди
Стриди
  • Главоноги

Това включва всички сепии, чието меко тяло е частично поддържано от вътрешна варовита кост. Тя  се изпълва с газ и по този начин помага на животните да се издигат нагоре.

Октопод
Октопод

 

  • Други морски дарове

Тази група включва други животни, които не са свързани помежду си: морски таралежи, морски краставици и др. Те имат регионално значение и се считат за екзотични.

Морски таралеж
Морски таралеж

Качествени показатели:

Търговеците трябва непрекъснато да се стремят да осигурят оптимално качество на ракообразните и мекотелите. Закопуването на живи животни е гаранция за свеж продукт. Доставчиците е задължително да имат възможност да поддържат животните живи в басейна с морска вода, ако искат да осигурят превъзходно качество на клиентите си.

Характеристики на живите ракообразни:

  • Разпознаваема жизненост
  • Прясна миризма на морска вода
  • Красив, наситен, блестящ цвят на черупката
  • Всички крака трябва да са налице дори ако те нямат влияние върху жизнеността

Характеристики на живите миди и стриди:

  • Здраво затворена черупка
  • Свежа миризма на морска вода
  • Естествен цвят на черупката
  • Без липсващи части от черупката

Съхранение.

Пресните морски дарове са много деликатни и трябва да се приготвят в деня на покупката им, ако е възможно. Но ето как могат да бъдат съхранени:

  1. Във въздухопропускливи кутии или кошници.
  2. На влажни водорасли или влажна дървесина.
  3. В хладилник при температура до 2 ° C.
  4. В прясна морска вода живи миди и стриди.
  5. Покрит с морски водорасли и по възможност под натиск.
  6. В живарник или аквариум с морска вода.
  7. Повечето морски дарове се доставят замразени, трябва да се съхраняват при поне –18 ° C и добре затворени.
  8. Максимално време за съхранение във фризера шест месеца.

Хранителна стойност на 100 грама месо от омар

4/5 (10)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни