Skip links

Двойно консоме

Пътеводител в света на гастрономията

Двойно консуме

Двойно консоме

За да се приготви  двойно консоме, телешкият бульон се избистря с двойно количество месо. За избистряне на един литър бульон са  необходими около 400 г смляно месо. 

Другите съставки на сместа за избистряне са: яйчен белтък, зеленчуци (лук, моркови, целина, праз, магданоз и кервиз). Всички продукти се смесват заедно. Сместа се приготвя минимум няколко часа  (най добре от предния ден) преди бъде добавена към добре охладения бульон.

Бульонът се оставя да достигне температура от 80-85° C като се разбърква от време на време. Щом започне коагулиране на белтъците не трябва да се разбърква повече. Сместа за избистряне изплува на повърхността под формата на гъба. Ако е направено всичко правилно, бульонът вече трябва да е напълно избистрен. Оставя се да къкри  възможно най- леко за около 2 часа. Това спомага за допълнителното обогатяване на неговия вкус. За подсилване на цвета му може да се използват обелките от лука – те се  добавят в началото или така наречения кольор (Couleur) (получава се чрез карамелизация на захар или глюкоза).

 

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни