Skip links

Нишесте

Пътеводител в света на гастрономията

нишесте

Нишесте

Нишесте – какво представлява?

Самото нишесте се образува по време на фотосинтезата на растенията в отговорните за това клетки и се причислява към групата на полизахаридите – така наречените множествени захари (въглехидрати). Следователно се среща главно в хлоропластите – т.е. в зелени растения и в различни видове водорасли. Нишестето е асимилационен продукт, който се образува по време на фотосинтезата. Когато растенията поемат въглероден диоксид, малки гранули се отлагат в растителните клетки. Тези резервни вещества са неразтворими и осмотични. Основно служат на клетките като запаси от енергия. Те се съхраняват предимно в тъканта на семената на растенията, клубените и корените на растението. Най-известните източници на нишесте са, например, пшеницата, царевицата или картофите. В азиатския регион така нареченото оризово нишесте също е често срещано като добавка.

Как работи нишестето като сгъстител?

То има свързващи, стабилизиращи и сгъстяващи свойства. Важно е да знаете, че в студена вода нишестето не може да се свърже с нея, тоест, то е неразтворимо. Извлича се от картофи и зърнени култури. Картофите се отглеждат от около 7000 години, но от 16-ти век са разпространени в Европа. Царевичното нишесте е известно едва от средата на 19-ти век.

Нишестето се използва главно като сгъстител и подсладител (особено като глюкозен сироп, декстроза) в производството на напитки, хлебни изделия и млечни и сладкарски изделия. В допълнение, то, под формата на модифицирано нишесте, е важно свързващо вещество и носител, който се използва, например, за сгъстяване на ястия. Модифицираното нишесте се използва като добавка,  по-специално за тестени изделия, хляб, печени изделия или като сгъстител.

Как се съхранява?

Нишестето трябва да се съхранява херметично затворено, на сухо и тъмно място. В идеалния случай в затворен контейнер или съд. Задължително под 20 ° C. Ако е изложено на светлина, витамините в него се разграждат. В никакъв случай не трябва да се съхранява в близост до други храни, които отделят миризми, тъй като те могат да бъдат поети от нишестето.

Здравни аспекти на консумацията на нишестени храни.

Въпреки че нишестените храни са изключително на растителна основа, се препоръчва да не се консумират твърде големи количества от тях. Този съвет се основава на факта, че от химическа гледна точка този продукт е чиста захар. Ежедневната консумация на храни, съдържащи нишесте, не трябва да бъде прекалено голяма, но само по себе си не носи никакъв риск за здравето, защото в него се съдържат основни микроелементи и жизненоважни вещества.

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни