Skip links

Петел от Брес (Chapon de Bresse)

Пътеводител в света на гастрономията

Петел от Брес

Петел от Брес (Chapon de Bresse)

Петел от Брес (Chapon de Bresse):Той има статута на защитено наименование и произход ( appellation d’origine contrôlée). Може да се произвежда само от бели пилета от породата Bresse, отглеждани в законово определени райони на историческия регион и бивша провинция Bresse, в източна Франция. В Брес той се произвежда изключително от породата Bres blue foot (patte bleue) и диетата му включва определени храни, което прави месото му още по-нежно и ароматно.

Това са най-известните петли за кулинарна обработка във Франция. Този петел дори се е превърнал в символ на франция заради червеният си гребен, бялото си оперение и сините си крака, които символизират цветовете на знамето на франция. В Брес той се произвежда изключително от породата Bres blue foot (patte bleue) и диетата му включва определени храни, което прави месото му още по-нежно и ароматно.

Най-разпространеният начин за приготвянето им е процеса поелиране при който цялата птица се приготвя при сухо нагряване от около 140°C  и се арозира с отделената мазнина.

 

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни