Skip links

Спанак

Пътеводител в света на гастрономията

Спанак

Спанак

Спанак

Спанакът е листен зеленчук,  отделните листа се изрязват над кореновата шийка, при розетния спанак цялото растение под кореновата шийка се събира машинно. Сортове са: пролетен, летен и зимен спанак.

Този зеленчук се събира от март до май и от юни до октомври. Спанакът съдържа въглехидрати, фибри, органични, наситени и ненаситени мастни киселини; витамини А, Е, С, Н, К, РР, група В; калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед, манган и селен.

Спанакът държи рекорда по съдържание на калий, желязо и манган. Препоръчва се на хора с анемия и в периода на възстановяване след заболяване. Продуктът има леко противовъзпалително, слабително и диуретично действие, поради което е ефективен при отоци.

В спанака има и много йод, което е от полза за жителите на райони с недостатъчно йодиране на вода и храна. Включването на спанак  при диета може да компенсира недостига на този микроелемент.

Високото съдържание на фибри помага за увеличаване на чревната подвижност, бори със запека и засилва метаболизма при отслабвате.

В допълнение към горното, листата на спанака са много богати на протеини: само бобовите растения – млад боб и зелен грах – са с повече от него.

Как да включите спанака в своето пролетно меню?

Спанакът може да бъде преработен и използван в салати,  супи, ястия с паста и ориз, задушен като гарнитура, както и в огретени, пайове и кишове. Подходящ е за вегетариански и вегански ястия.

 

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни