Skip links

Sofia2Go – време е за промяна

Loading

Днес Chef & Gastro ви представя стартъпа Sofia2Go.

Социалният стартъп Sofia2Go има за цел да се бори с проблема с разхищението на храна. На сайта www.sofia2go.eu се предлагат останалите непродадени порции и продукти на заведения, пекарни, хотели и супермаркети на намалена цена в ненатоварените часове. Потребителите избират онлайн от намалената храна от близък до тях обект.После я взимат от място.

Създателите на проекта са амбициозни млади хора – ето и тяхната история.

Компанията е създадена от сестрите Дени и Сиси Симеонови. Към тях се присъединява Любомир Върбанов – днес технически директор (CTO) на компанията. Редом с тях работят и петима стажанти, които помагат на младата компания да расте още по-бързо. От април месец насам, откакто платформата е активна, са спасени над 200 кг храна. Засега има обекти само в столицата. Но до края на годината ще е възможно да се спасява вкусна храна и в други градове в страната. В началото на 2022 г. предстои наемане на нови хора в екипа.

Идеята за използване на храната от ресторантите не е нова – тя е популярна в световен мащаб, но защо решихте да я предложите у нас?

Още от 2016 г. градим общност от т.нар. фудита – хора с интерес към кулинарията и откриването на нови вкусове. През 2020 г. тази общност набираше още по-голяма популярност и нашето желание бе да я обединим около смислена каузa. Така се роди идеята за платформа за нулев отпадък.
Ние сме първото такова дигитално решение в България и за нас беше важно да не отстъпваме на западните държави, които вече от няколко години работят в тази насока. Особеностите на българския пазар и потребители налагат да иновираме в разработката и да адресираме нуждите им, а поради непознаването на мащаба на проблема с разхищението на храна тук, организираме и образователни събития и семинари.

Предлагаме на нашите читетели интервю с една от сестрите Симеонови, основателки на проекта.

Какви трудности срещнахте в своето начинание?

Трудности винаги е имало и ще има. Да изграждаш нов бизнес неминуемо носи рискове и препятствия. За наша радост, това да убедим хората и бизнесите от ХоРеКа сектора, че има смисъл от платформа като нашата не беше трудно, което ни зарадва и даде кураж да продължим напред.

Кога стартирахте Sofia2Go и кои са първите ви съмишленици ресторантьори?

Стартирахме Sofia2Go в средата на месец април, като тогава имахме пет пилотни партньорски обекта – по един от Ma Baker, Crazy Diamond, Flip flop и два на “Хлебар”. Днес имаме близо 40 партньори и ежеседмично добавяме най-малко два нови обекта. Досега фокусът беше основно върху ресторанти и пекарни, но тепърва стартираме колаборации и с хранителните вериги, хотелите и други обекти, които предлагат храна като бензиностанции, например.

А какви са според вас клиентите, които биха си поръчали точно такава храна?

Най-голямата ни група клиенти са мъже и жени, на възраст между 25 и 45 години, които водят забързан начин на живот. Те ценят предимства като:

  • Купуване на вкусна храна на намалена цена от близък любим хранителен обект
  • Избягване на натоварените часове за обяд/ вечеря
  • Намаляване на личния въглероден отпечатък и борба с вредните емисии

Профилът на купувачите обаче е разнообразен. От нас пазаруват и студенти, които се възползват от добрите намаления на качествена храна, както дори и собственици на заведения, които осъзнават проблема, и подкрепят с покупка други обекти. Радваме се, че идеята ни достига до все повече хора от всякакви възрасти, професии и социален статус.Ние от Sofia2Go вярваме, че ще превърнем спасяването на храна в полезен навик за всеки в бъдеще.

Какво се търси най-вече от крайния потребител кутията и в какъв ценови диапазон се предлага?

На платформата предлагаме както кутии изненади, така и индивидуални продукти, като намалението им е между 10% и 50%. Партньорските обекти сами решават каква да е отстъпката в зависимост от множество фактори. Важно е да отбележим, че всички храни, които се предлагат, са приготвени в същия ден и са с най-добри вкусови качества.

Имаме разнообразие от стоки и интереса към всички е голям, но най-продаваният продукт е кутията изненада с печива на партньорите ни Ma Baker. Тя представлява 500 гр изкушения с 50% отстъпка, която потребителите могат да закупят и вземат в края на работния ден на пекарната.

Как реализирате логистиката си?

Не работим с доставки, тъй като за нас това не е просто поредната платформа за поръчки, а едно преживяване. Да отидеш до ново място в града, да се запознаеш с готиния персонал, и ако ти хареса – дори да станеш редовен посетител в бъдеще. Целим хората да получат именно това усещане, когато използват нашата платформа. Липсата на доставки също допринася и за намаляването на вредните въглеродни емисии.

Как виждате в перспектива вашия проект?

Проектът се развива бързо, дори по-бързо от очакванията и съвсем скоро ще обявим новия ни бранд и визия (така че очаквайте!). Предстои ни да стъпим в няколко други български града, а в началото на идната година и извън страната.

Концепция Zero waste и български манталитет – съвместими ли са?

Абсолютно – ние българите обичаме да хапваме вкусно и имаме култура тясно обвързана с храната. Постоянно срещаме хора, които ни казват колко зле се чувстват, ако трябва да изхвърлят храна, и как това за тях е греховно действие.

С каква българска храна бихте нагостили чужденец извън Европа, например, американец или японец?

Като човек живял в Япония, мога от личен опит да кажа с какво съм черпила своите приятели там – с домашна лютеница! Това е нещо напълно нетипично за страната на изгряващото слънце и реакцията им беше много забавна.

А дали обичате да готвите и кое е най-голямото ви кулинарно предизвикателство?

Обичам, но за съжаление не ми остава много време да го правя, а и работата ми е пряко свързана с опитването на всякакви вкусотии в нашите партньорски обекти. Досега най-голямото ми предизвикателство беше да направя суши у дома – беше вкусно, но със сигурност предпочитам да хапвам суши навън.

Споделете любимата си рецепта….

Обичам да правя морковена тора – за мен процесът е освен забавен и успокояващ. Получавала съм много комплименти за вкуса на моите торти, като за мен е важно да експериментирам. Не следя количествата под лупа, а спрямо личната ми преценка .. и вкус.

Как изглежда във вашите очи перфектният ресторант?

Малък, уютен, с вежлив персонал и с чувство към детайлите. Място, където би било окей да си изтопиш чинията, но все пак да се чувстваш класен клиент.

Какво бихте пожелали на нашите читатели?

Пожелавам им да не спират да опитват от вкусотиите, които животът им предлага, но да го правят разумно – хапването с кауза е по-вкусно!

Благодарим на Сиси Симеонова за интервюто и пожелаваме на екипа успех!

4.17/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Хранителни отпадъци – има ли решение? - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни