Skip links

Великден – избор, варене и боядисване на яйца

Loading

Великден е невъзможен без боядисване на яйца.

Искате ли да научите повече как правилно да изборете яйца за варене и боядисване?

За Великденската седмица яйцата са основни за първото скромно ядене след дълъг пост. Така че те трябва да са на масата, красиви, лъскави, ярки. Изобщо не е трудно да ги боядисате, най-важното е да успеете да се уверите, че яйцата не се напукват по време на готвене. И тук може да ни помогнат техниките, които домакините отработват от години, слагайки тенджери на печката.

Важно е да се изберат яйцата добре.

Първо, трябва да изберете правилните яйца. Пресни – със здрава черупка. Можете да разберете дали яйцата са пресни, като пуснете едно от тях в чаша вода. Ако яйцето е на дъното, то е прясно. Яйце, което е било в магазина за дълго време, ще плува горе.

Сега се купуват много яйца, така че в магазините, където има добър трафик, стари яйца не трябва да има, но за всеки случай – проверете ги.
На второ място, яйцата трябва да бъдат огледани внимателно. Ако са опаковани, отворете кутиите и вижте дали не са счупени. Ще трябва да се надявате на късмет да са здрави докато ги занесете до дома си.

За Великден обикновено се купуват бели яйца, защото лесно се оцветяват и стават много ярки. Но кафявите яйца имат по-здрави черупки. Така че, ако ще ги боядисвате само с лукови обелки, можете да ги вземете. Луковите люспи трябва да се накиснат преди боядисване и след това да се ползват.

Как да ги сварим?

Яйцата трябва да бъдат извадени от хладилника предварително, за да имат време да се затоплят до стайна температура. Ако сложите да варите студени яйцата, има голяма вероятност те да се спукат от внезапна промяна в температурата. Яйцата не трябва да лежат на няколко реда в тенджерата, тогава те могат да се удрят при завиране взаимно само. Вземете голяма тенджера с широко дъно и го покрийте с мека бяла кърпа. Трябва да сложите яйцата в хладката вода. Варят се около 8 минути.

Водата, в която варите яйцата, може да бъде солена. Нуждаете се от сол: една супена лъжица в тенджера от 2-3 литра. Ако яйцата се напукат все пак, протеинът ще се свие бързо и няма да изтече навън. Такова яйце, разбира се, не може да се използва за подарък или за чукане, но поне ще изглежда прилично като го боядисате.

Температура – запомнете това.

На силен огън, при активно кипене, яйцата могат да се удрят едно в друга и по стените отстрани. Така че огънят трябва да е слаб до среден.

Боядисване на яйца – как?

Нека да е според инструкциите на боята. Но се въртят в течността с боя, така че да се оцветят равномерно. Яйцата трябва да бъдат отстранени от боята,  след това се слагат на подложки от опаковки за яйца и изсушени с хартиена кърпа, за да няма засъхнала капка. След това се декорират по желание и се натриват леко с растително масло, което блести прекрасно върху черупката.

Може да се разкрасят и с техниката декупаж – вижте ТУК.

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни