Skip links

Български сортове сливи

Loading

Български сортове сливи – ето интересни подробности за тях

Сливата е една от водещите овощни култури в умерения климат. Тя е високодобивно костилково плодово растение, чийто произход е резултат от естествена хибридизация на череша и трънка, която исторически се е случила в района на Кавказ и Мала Азия. Отглеждането на сливи продължава по-късно в Средиземноморието и Централна Азия. От средиземноморска Италия сливата проникна в европейските страни и твърдо заема позицията си на едно от най-популярните овощни дървета в световното овощарство.

Пресните сливи (плодовете) съдържат 6-17% захари (с преобладаване на глюкоза и фруктоза), до 1,6% органични киселини (ябълчена, лимонена, оксалова, янтарна, хининова), дифенилзатин. Те също така са богати на пектини, флавоноли (кверцетин, изокверцитрин), антоцианини и левкоантоцианини, каротин, витамин Е, аскорбинова киселина, витамини от група В, съединения на калий, желязо, йод, мед и цинк.  Сливите са високо оксидантни храни и помагат за предотвратяването на увреждането на клетките.

Български сортове сливи с доказани технологични и хранителни качества са:

  • Афъзки техният произход е неизвестен. Получили са разпространение в района на Карлово. Плодовете са едри, кръгли, жълто или червено оцветени, с дребна напълно отделяща се костилка. Използват се за компоти.
  • Енибаканк – това е сорт с неизвестен произход. Става дума за един от най-ценните сортове от вида на афъзките. Разпространен е в Сливенска и Ямболска област. Плодовете са едри, кръгли и червено оцветени. Подходящи за консумация в прясно и консервирано състояние, предимно в сладка и компоти.
  • Дряновска – интересен сорт кръстоска от Сакарка със Кюстендилска синя слива, получен в Дряново. Подходящ плод за ошави и компоти.
  • Габровска – определено говорим за нов хибриден сорт от 1970 г., получен в Дряново. Той е кръстоска на Кюстендилска синя слива със Монфорска. Плодовете са сравнително едри, тъмносини, със восъчен налеп.
  • Десертна (Поп Харитон) – също е хибриден сорт, получен в Дряново. Плодовете са едри и с много привлекателен външен вид. Оцветени са в тъмно кафеникаво-виолетово.
  • Буря – е хибрид български сортове сливи, получен през 1957 г. в Дряново. Плодовете са едри до много едри, с овална форма със синьо виолетово оцветяване.
  • Стринав –  хибриден сорт, получен в Дряново. Той е кръстоска от Кюстендилска синя слива и Монфорска. Плодовете са средно едри с обратна яйцевидна форма. Плодовото месо е с много приятен вкус и аромат.
Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни