Skip links
бюфет за банкети и кетъринг

Бюфет за събития

Loading

Бюфет за събития – ето с какво се характеризира и как се организира.

Бюфетът е систематично представяне на храна на (повече или по-малко) дълга маса във връзка с определено събитие. Вместо храната да се сервира на мястото на госта, той или тя се обслужват сами от него. Гостът може да състави менюто си, както пожелае. В днешно време използването на бюфет става все по-често срещано и включването на show cooking станции за готвене директно пред гостите е особено атрактивно. Така се подобрява атмосферата на събитието, както и запазва свежестта на храната. Предястията са на една маса обикновено, супата – на друга, основните ястия и десертът също имат свои обособени зони.
Всичко при организирането на бюфета трябва да е на своето логично място или там, където гостът очаква да го намери. Например – дресингите при листните салати, лъжиците и крутоните при супата.
Като цяло предимството на това децентрализирано подреждане е очевидно… гостите са разпределени по-добре и има по-малко опашки.

Бюфетът може да се раздели и времево.

Например студените и топлите предястия са в началото, след което, след кратка пауза, бюфетътсе презарежда с основните ястия и накрая с десерта. Предимството на този метод е, че се изисква значително по-малко място.
Не са изключение и комбинациите от бюфет и индивидуално сервиране. Например: Бюфет с предястия в началото, последван от индивидуален сервиз на основното ястие и след това десерт пак от бюфета. Предимството на този метод е по-добро разпределение на времето за зареждането и са по-предвидими количества на скъпите съставки в основното ястие като месо и риба.

Кога се подрежда бюфетът?

Той трябва да бъде нареден преди гостите да влязат в салона. Това означава, че всичко, което не е храна, вече е подредено: съдове, прибори, купи за супа, подложки за сервиране, чинии за сервиране, сервиети и т. н. Ястията се сервират малко преди началото на храненето. Ако ходът на събитието го изисква, може да се окаже, че ястията трябва да бъдат поставени на бюфета по-рано. Например цялото събитие се случва в един салон. Има официална част с дълга реч или речи, в края на която се отваря бюфета – тогава той трябва да е зареден с ястия преди започването на речта.

Класически бюфет.

Той се състои от различни маси или плотове, които да са най-малко 70 см широк,и за да се осигури възможно най-добро представяне. В изключителни случаи обаче може да  се сложат и плотове/ маси с по малък размер. В идеалния случай обаче се събират две маси една зад друга и така да има перфектния бюфет с широчина 1 м.

Продължителността на бюфета зависи от броя на хората и избраното меню. Той не трябва да обслужва не повече от 120 души. Ако има повече хора, трябва да се направят 2 или повече еднакви бюфета. Бюфетът трябва да бъде покрит с покривки с дължина до пода. За това често се използват и драперии.

  • Класическият вариант

Всички компоненти са подредени логически на бюфета едно след друго. Като се започне от прибори и посуда, салати, дресинги, кондименти, предястия, супи, основни ястия и десерти.

  • Класическият вариант с допълнителна маса

Той е подреден по класическия начин, но е предвидена отделна маса за супа или десерт.

  • Островен вариант

Бюфетът е подреден в средата на салона, за да можете да се разхождат гостите около него . Той е зареден 2 пъти идентично (1x на страна). В късите краища има чинии, прибори за хранене.

  • Вариант с отделни станции

Тук бюфетът е напълно разкъсан. Има отделен за всяка тема (предястия, show cooking – паста, карвинг секция с печено месо, хляб и тестени изделия, грил секция, секция за супи, зона с десерти и др.)

ВАЖНО.

С варианти 1, 2 и 4 персоналът може също да помогне на гостите при избора на храната, както и да сервира в чиниите им. Това се случва само по желание на гостите или пък е част от идеята на събитието. Гостите могат да избират какво искат да консумират, но чинията е приготвена професионално. Ако се предлага голямо парче печено месо или риба, то също е перфектно приготвено. Системата е възприета от британските пъбове. Това радва окото, както и помага за оптимизиране себестойноста  на бюфета.

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни