Skip links

Добро осветление – вкусно ястие

Loading

Добро осветление – вкусно ястие: ето какво съветват професионалистите

Шоколадова торта, пица с гъби, шишчета с морски дарове – всеки има параво на субективен избор под мотото вкусно ястие.

За никого не е новост, че правилната светлина е в основата на добрия кадър. В кулинарната фотография тя подобрява обема на снимката, вижда се структурата на ястието, подсилва ефектите, които то само притежава. Вероятно няма да ви привлече снимка на безлично парче месо, но ако разграничите жилките на стека и блясъка на глазурата му, със сигурност апетитът ви ще се обостри.

Светлината, която ще използвате при заснемане на кадъра с вашето вкусно ястие, зависи единствено от вашия субективен вкус за снимка.

В болшинството от случаите се снима на мека светлина, но не са изключени и кадри, в които се залага на острата – тя придава повече контраст. Меката светлина обикновено идва от голям източник в близост до обекта – голям прозорец или софтбокс. Понякога обаче се използва по-малък източник, по-отдалечен от обекта – така се получава по-контрастно осветление.

Разликата в изображението, която се получава от двата различни вида светлина, може да се обобщи така: меката светлина дава по-плавен преход между осветените места и сянката, острата – контраст.

Но ако сте любители на по-голямото разграничаване на детайлите, трябва да имате предвид рисковете от контрастната светлина. Когато се използва по-контрастна светлина, се получават резки граници в светлосенките. Там, където не е паднала светлина, можете да загубите важен детайл. Но в същото време контрастът дава допълнително „апетит“. Начинът да избегнете тази загуба на детайл и да получите „вкусен кадър“ е да съчетаете двата вида светлина.

Ако снимате ваше вкусно ястие вкъщи, използвайте естествените източници на светлина.

Най-лесно е да изберете прозорец, през който не влиза пряка слънчева светлина. Поставете масата близо до прозореца и снимайте срещу светлината. Естествено, може да експериментирате, като завъртите фотоапарата наляво или надясно – по този начин ще получите различно падане на сянката, което ще добави различен обем на ястието.

  • Ако не разполагате с естествена светлина, използвайте какъвто светлинен източник имате под ръка: нощна лампа, насочена лампа, лампа с нажежаема жичка с рефлектор, който дава насочена светлина, халогенна лампичка. Но като цяло ефектът няма да е по-добър от този на прозореца.
  • Бъдете внимателни при използването на различни източници на изкуствена светлина – лъченето им трябва да бъде с еднакъв цвят. Не смесвайте крушка с топла светлина примерно със студена такава.
  • За по-напредналите не е тайна, че могат да „оцветят“ ястието си с цветен филтър или фолио, поставено между камерата и обекта. Имайте предвид обаче, че това би намалило силата на използваната светлина. Така че преценете добре дали обектът ви ще бъде достатъчно добре осветен през филтъра.                                                                                                                                                                                                        Всички публикации са обект на авторско право и могат да бъдат публикувани от други сайтове и медии само с писменото съгласие на Chef & Gastro.
5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни