Skip links
Галангал (Galangal)

Галангал (Galangal): екзотика в кухнята

Loading

Галангал (Galangal) – искате ли да научите как се използва при готвене?

Галангал е многогодишно растение, което идва от тропиците. Той е от семейство Джинджифилови. Реално има 2 вида: голям и малък, но повече се използва първият вид, който достига до височина 2 метра. Растението е с мечоподобни и тънки листа, които стигат над 30 сантиметра. Галангалът цъфти с бели цветчета. Отглежда се предимно в Малайзия и Индонезия и се цени заради острия му и горчиво-ароматен вкус. Може да се каже, че малко наподобява този на лимона.

Събиране/добив на корените на галангала.

Корените на галангала се нарязват на парчета с дължина от 10 до 20 см по време на прибиране на реколтата. Тогава коренът обикновено е с дебелина от 1 до 2 см. Корените основно намират приложение в медицината и кулинарията.

Как се съхранява галангал?

Може да се съхранява  в  хладилник, така корените ще запазят свежестта си в продължение  2 до 3 седмици, ако са увити във прозрачно фолио, за да се предпазят от изсушаване. Коренът също може да бъде обелен, нарязан на тънки филийки и изсушен, така че  може да се съхранява много по-дълго от 3 седмици. Изсушените корени придобиват тъмен, кафяв цвят. Преди употреба е най-добре да се накисват в малко вода за 1 до 2 часа. 

Приложение в кулинарията.

Galangal се използва в много азиатски страни за приготвяне и подправяне на ястия. Той е най-често използван  в тайландската кухня. Поради своя остър вкус, коренът се добавя най-вече като подправка и по-малко приложение има като зеленчук. Само младите странични издънки на корените се ползват като зеленчуци. Поради здравата си влакнеста структура те трябва да се режат на много тънки ивици (жулиен) или на кубчета (бруноаз). Изсушените корени се смилат на прах и се използват като подправка, която понякога служи за направата на къри. 

  • Популярната супа от кокосово мляко Tom kha gai е класика в тайландската кухня. За нейната направа се  използва галангал. Той придава и специфичния аромат на nasi-goreng.
  • Но галангалът също има  кулинарно значение и тук в Европа. Използва се, например, за направата на билкови ликьори и меденки. Също е може да се използва за ароматизирането на различни масла. 

Има ли ефект за здравето и противопоказания?

  • Счита се, че Galangal стимулира апетита и подпомага лечението при настинки и треска.
  • Трябва да се приема умерено, защото във високи дози причинява  халюцинации.
  • Също така е забранен за консумация от бременни и кърмещи жени.
5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни