Skip links
най-редките подправки

Най-редките подправки: ТОП 10

Loading

Кои са най-редките подправки в света?

Днес е по-лесно от всякога да намерите подправки. Онлайн магазините, супермаркетите и специализираните магазини ни предлагат възможността да опитаме подправки от цял ​​свят. Някои подправки като канела или индийско орехче са по-популярни от други. Те са по-лесни за намиране. Но има много други подправки, които макар и по-рядко срещани, предлагат по-богати и по-интересни вкусове.

Ако обичате да експериментирате с нови вкусове, тогава разгледайте кои са най-редките подправки.

Шафран

Шафранът е най-скъпата подправка в света и може да струва от 500 до 5000 долара за паунд. Подправката идва от близалцето на цветето на шафрановия минзухар. Взискателният производствен процес и декарите земя, необходими за отглеждането на цветовете, са това, което придава на шафрана толкова висока цена. За щастие повечето рецепти изискват само малка щипка подправка. Шафранът има цветен и сладък, но леко горчив вкус и се използва най-често в ястия с морски дарове, с ориз, паеля и сосове.

Семена от ким

Семената на ким са ароматните, сушени плодове (но наричани семена) на растението ким, което се среща в Европа и Северна Африка. Те имат сладка и леко пиперлива миризма и често се използват като овкусителна основа в солени ястия като кисело зеле, зелева супа и сирене чедър. Семената също придават прекрасен аромат на печени изделия като хляб, сладкиши и бисквити. И могат да се използват и за мариноване, и саламура. Съчетават се добре с чесън и свинско месо.

Асафетида

Тази интересно наречена подправка е смола от коренището на многогодишното тревисто растение Ferula asafoetida. Асафетида има силна миризма и вкус, подобен на лук и чесън. Често се използва в индийската кухня.Подправката на прах се предлага в две форми. Кафявият прах е много концентрирана изсушена и смляна смола, която трябва да се използва умерено. Когато се разрежда с брашно или куркума, се получава жълт прах, но все пак трябва да следите колко добавяте. По-качествената асафетида е смес от асафетида и сминдух. Използва се във вегетариански ястия, кърита и яхнии.

Смрадлика

Смрадликата  (сумак) е една от най-малко познатите подправки, но също влиза в ТОП 10 на най-редките подправки. Тя е с цвят на вино и е изключително гъвкава. Едрият прах идва от смлените тъмночервени плодове на храста смрадлика, който е родом от Близкия изток. Подправката има остър вкус без тръпчивостта на лимона, което я прави фантастично допълнение към различни ястия като птиче месо, риба, хумус и като суха смес за меса. Яркият цвят също е чудесен за изпъкване на ястието

Райски зърна (пипер Алигатор)

Тази възхитително наречена подправка е по-ароматна и интензивна версия на стандартния черен пипер на зърно. Идва от същото семейство като джинджифила и кардамона. Родом от Западна Африка, тези дребни зърна добавят топлина и повишен вкус към ястията, които черният пипер обикновено не би постигнал. С нотки на кардамон, кориандър, цитрусови плодове, джинджифил, индийско орехче и хвойна, райските зърна често се използват за придаване на вкус на къри,  паеля, сладкиши и меденки.

Анато

Това са семена от акиот. Това е мека подправка от семената на дървото Bixa orellana, произхождащо от Южна и Централна Америка. Има наситено червен цвят и често се използва като естествен оцветител в различни храни, като сирене Red Leicester. Семената на анато имат леко сладък и пиперлив вкус и се използват за подобряване на вкуса на сосове, бульони, рибни ястия и тандури.

Анардана

Анардана може да е по-позната, отколкото си представяте – тази подправка по същество е сушени семена от нар. Анардана има кисел и донякъде плодов вкус. Често се казва, че има вкус на сушени червени боровинки. Чудесно се съчетава със суха подправка за риба или маринати за месо. В индийската кухня подправката обикновено се използва в чътни. Семената са доста твърди и лепкави. Анардана често се използва в сладкиши и хляб в Близкия изток.

Плодове от хвойна

За разлика от другите най-редки подправки, плодовете от хвойна всъщност произхождат от Европа. Дървото на хвойната е вечнозелен храст, който произвежда малки, тъмнолилави плодове. Те се продават сушени и трябва да ги смачкате преди употреба, за да сте сигурни, че вкусът им се освобождава. Плодовете имат тръпчив, леко горчив вкус и се използват за приготвяне на джин. Използват се и в ястия от дивеч и месо, тофу, вегетариански ястия и при печива, торти.

Амчур

Амчур е прах, направен от незряло манго, които се изсушава на слънце и се смила на прах. Въпреки че готовият продукт няма вкус на манго, той все още е с остър и леко сладък вкус. До голяма степен се произвежда в Индия, където се използва като цитрусова подправка за ястия, които се нуждаят от малко киселинност като супи, пържени картофи, къри и чътни.

Галангал

Галангалът е корен, който прилича на джинджифил, с изключение на това, че има по-бяла и лъскава кожа. Освен това има по-цитрусов аромат спрямо джинджифила. Галангалът често се използва в тайландски, индонезийски и малайзийски рецепти. Обикновено за рибни ястия и къри, за да придаде пикантен, ароматен и билков вкус.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни