Skip links
Гауда (Gauda)

Гауда – тайната на холандските майстори

Loading

Гауда се използва много отдавна в кулинарията и от статията ще научите повече за това сирене

Гауда (Gouda) е с произход: град Гауда (Холандия). Родното място на това прочуто сирене по право носи името на едноименния град, разположен в южната част на Холандия.

Много отдавна, в самото начало на второто хилядолетие, тази област е била известна с факта, че обитаващите я селяни пазели тайната на приготвянето на много вкусно и мазно сирене с ярко жълт цвят. От 13-ти век това невероятно сирене е признато в цяла Холандия, а малко по-късно и по целия свят.

Днес Гауда може с увереност да бъде наречен един от най-важните центрове за производство на сирене, както и е истинска Мека за любителите на сиренето. Много често тук се провеждат специални изложения на сиренето, които привличат туристи от цял ​​свят.

Начин на приготвяне: нужно е пастьоризирано краве мляко.

То загрява се до отделяне на суроватката. Изварата се измива с вода, за да се премахне излишната млечна киселина и да се получи специален аромат на Гауда. Изварата се пресова в кръгли форми в продължение на няколко часа, след което повърхността се измива старателно с физиологичен разтвор, а после се изсушава. Питите са с кръгла до овална форма тежат между 8 и 12 кг. Периодът на узряване е 30-540 дни. Качествената Gouda е най-малко с 6 месечна зрялост. Но  има и особено благородни видове, които узряват до 18 месеца.

Цвят, вкус и консистенция – особености!

Цветът се променя  от слонова кост до светлокафяв при узряване.

Прясното сирене има деликатен кремообразен вкус, който става по-плътен, по-богат, пикантен с времето. Вкусът му е леко орехов.

А консистенция му е твърда, еластична, хомогенна. Готовото сирене има равномерно разпределени ферментационни мехурчета с големината на грахово зърно. При продажба се покрива готовото сирене покрита с жълта опаковка от изкуствен материал. Характеризира се с 48 процента масленост и се предлага  в три вида, които представяме по-долу.

Енергийна стойност (100 g): 356 kcal.

Хранителна стойност (100 g):

Съдържа и незаменими аминокиселини – лизин и метионин, витамини от група В, както и витамини А, С, Е и D.

Видове Гауда според степента на зрялост.

Сиренето Gouda може да бъде младо, средно или узряло. Младото е само на четири седмици и има много приятен, мек и деликатен кремообразен вкус. Колкото по-старо става това сирене, толкова по-остър и пикантен е вкусът му.

Кулинарна употреба – тя е доста обширна.

Това сирене е отлична закуска, а също така често се използва при приготвянето на различни ястия от месо, птици или зеленчуци. То се съчетава добре с бира. В Холандия има около осем дузини ястия с това сирене. Тук са изключително популярни салати и супи, гювечи и, разбира се, известните холандски сандвичи със сирене.

  • Младото сирене се сервира с плодови резенчета или ядки в комбинация с леко бяло вино. А отлежалата Гауда често се сервира с горчива бира и сухо червено вино.
  • Сиренето върви добре с всички видове месо и птици, картофи и зеленчуци. Холандците често сервират Gouda със зеленчукови маринати, варен език и колбаси.

След като става популярно по целия свят, това сирене хармонично навлиза в много национални кухни на други народи. То се добавя към пица, паста и ризото също, а фондюто от младо сирене от този сорт е много фино.

Здравословни ползи.

  • Консумацията на сирене Gouda има благоприятен ефект върху кожата, костната тъкан, умствената концентрация и зрението. При интензивно физическо натоварване използването му помага за бързо и ефективно възстановяване на силите.
  • Това сирене се препоръчва за кърмещи и бременни жени. Също така е много полезно за деца от двегодишна възраст.

Има ли противопоказания?

Не бива да се забравя, че зрялото сирене Gouda, което има остър пикантен вкус, не трябва да се приема при бъбречни заболявания, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хипертония, гастрит, както и при отоци от различен произход. А хората с наднормено тегло определено трябва да изоставят мазните сирена Gouda в полза на нискомаслените.

 

3.6/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Прясно мляко - състав и производство - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни