Skip links

Дефекти при месото

Loading

Дефекти при месото – защо се появяват и какво индикират?

5.Дефекти при месото

Оказва се, че при месото има понякога дефекти. Така наречените PSE и DFD са най-известните месни дефекти. Такова месо се различава значително от качественото месо по отношение на консистенцията, цвета и способността за задържане на водата. Най-често срещаният фактор, водещ както до PSE, така и до DFD в месото, е стресът при животните преди да бъдат умъртвени.

5.1.PSE (pale, soft, exudative)

PSE се отнася до бледо, меко и воднисто месо. Излагането на животните на остър стрес точно преди клането води до този дефект. Факторите, които го предизвикват включват:

  • използването на електрически палки; 
  • бой между животните непосредствено преди умъртвяването;
  • побой над животните преди клане; 
  • пренаселеност в зоните преди кланицата.

Обикновено след смъртта започва разграждането на гликогена до млечна киселина. При PSE месото степента на киселинно трансформиране достига по-ниски стойности на pH. Това причинява денатурация на някои протеини.  Клетъчните мембрани стават по-пропускливи за вода и тя преминава в извънклетъчното пространство. Когато такова месо се нарязва, то губи от соковете си. Освен това утаените протеини водят до разсейване на светлината и по този начин месото изглежда по-светло. 

5.2.DFD (dark, firm, dry)

С DFD се означава тъмно, твърдо и сухо месо. Този дефект се появява главно при висока стойност на рН (> 6,2) при силно изтощени животни, изложени на хроничен или дългосрочен стрес преди клане. Примери за хроничен стрес са:

  • транспортиране на животни на дълги разстояния; 
  • дълги часове лишаване от храна
  • пренаселеност на животните в помещенията за отглеждане за дълъг период от време.

Хроничният стрес преди клането води до частично или пълно изчерпване  на наличния гликоген и  при гликогенолизата не се образува достатъчно млечна киселина. В резултат на това рН почти не спада.  Поради по-високата стойност на pH, DFD месото е особено податливо на микробна активност. 

Тъмният цвят на месото е резултат от по-набъбналата фибриaлна структура и по-доброто свързване на кислорода с миоглобина. Специален случай на DFD месо е месото DCB (dark cutting beef), което означава говеждо месо, което е тъмно при нарязване. 

Крайното рН предопределя PSE и DFD месото и зависи от запасите на гликоген, които са предопределени от метаболитния статус на мускула по време на клане. 

5.3.Други фактори, влошаващи качеството на месото

Кое още влошава качеството на месото?

  • При охлаждане или замразяване на месото могат да възникнат други проблеми. Ако говеждото месо се охлади прекалено бързо, преди да се появи rigor mortis, се развива Cold-Shortening  Phenomenon, което води до повишена жилавост на месото. Този дефект е необратим и не може да бъде отстранен чрез последващо узряване.
  • Замразяването може да причини фризерно изгаряне – налице са плътно прилепнали или повредени опаковки. Този  дефект се появява особено при птичето месо  – има наличие на обезцветени петна по повърхността му. Причината за изгарянето във фризера е по-голямата дехидратация на тъканта с последващо повишено начало на окисление.
5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни