Skip links
Диета

Диета: какво точно означва?

Loading

Какво да разбираме под термина диета?

Реално, диета преди всичко означава начин на хранене или снабдяване на тялото с достатъчно количество енергия, хранителни вещества, витамини и минерали, за да се поддържа жизнената му функция. Диетата засяга здравето на човека. Например, ако консумацията на калории е недостатъчна, това ще доведе до наднормено тегло или поднормено тегло. Следователно функцията на храненето е да поддържа енергийния баланс.

Всеки човек има индивидуални енергийни нужди.

Личните нужди от енергия зависят от различни фактори като възраст, пол, хранителен статус и ежедневно физическо натоварване. Има таблици с калории, в които всеки сам може да определи енергийното съдържание на отделните храни. Тук хранителната стойност и съставките на храната се дават, например, в калории и често се допълват с количествата хранителни вещества въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали, холестерол и / или единици хляб и много други вещества. Така че е възможно съзнателно да се избира храната и всеки да има свое меню, което да съответства на неговите собствени енергийни нужди.

Също така е важно за здравословното хранене човек да се храни разнообразно и балансирано

За едно здраво тяло е важен не само балансираният енергиен баланс, но и безпроблемният метаболизъм. Много хранителни вещества са незаменими за метаболизма в човешкия организъм. Това означава, че освен хранителните вещества като въглехидрати, протеини и мазнини – тялото трябва да получава и определено количество витамини и минерали. Така има енергиен баланс.

В този смисъл насоките за пълноценно хранене помагат при създаването на правилно меню.

Това включва и адекватна хидратация. За да има индивидуална хранителна препоръка, човек се обръща към диетолизи. Съществуват различни форми на хранене или алтернативни форми на хранене, които могат да се използват по етични или здравословни причини. Алтернативната форма на хранене трябва да бъде подходяща като постоянна храна. Например в аюрведичното хранене хората се диференцират според конституционния си тип и трябва да се придържат към съответната диетична препоръка.

 • Във вегетарианската диета се избягват животински продукти като месо, колбаси, риба и рибни продукти.
 • Ово-лакто-зеленчуковата диета е форма на вегетарианска диета. Тук се консумират предимно растителни храни, но също така мляко, млечни продукти и яйца.
 • При лакто-зеленчуковата диета обаче яйцата също са забранени.
 • Писко-вегетарианската диета е друга форма на вегетарианство. Тук се приема предимно растителна храна, консумират се мляко, млечни продукти и яйца, но и риба.
 • За разлика от вегетарианството, веганската диета не трябва да съдържа никакви животински компоненти. Веганите се отказват не само от месо, но и от мляко, млечни продукти, яйца, мед и риба.
 • В диетата с ниско съдържание на мазнини се спазва препоръчително дневно количество мазнини.
 • В случай на мастно модифицирана диета, човек преминава към растителни мазнини с ненаситени мастни киселини.

Видове диети:

В съвременния свят има огромно разнообразие от диети, но всички те могат да бъдат разделени на 3 големи групи:

 • Диети за здрави хора или рационално балансирано хранене.

Те са за ежедневно хранене, за контрол на теглото и уелнес. За здрав човек ефективността на диетата се повишава, когато се комбинира със СПА, фитнес или отдих на открито.Най-популярни са здравословните диети. Използват се за поддържане на тонуса на тялото, възстановяване на силите.

 • Терапевтични диети

Те се използват в медицинската практика при различни заболявания за засилване на ефекта на терапевтичните средства, профилактика и профилактика на хронични форми на заболявания. Определят се от здравословното състояние и препоръките на лекаря. Отделен вид е лечебно-профилактична диета (за хора със затлъстяване, пациенти със захарен диабет и др.).

 • Диети за отслабване

Според статистиката около 30% от световното население е с наднормено тегло. Основните причини са заседналия начин на живот, некачествената храна и лошата екологична среда. Добавете към това хроничния стрес Ето защо, за да се подобри здравето, фигурата и външния вид, трябва да се да намалят телесното тегло и телесните мазнини. По тази причина се провеждат месни, зеленчукови, плодови и други видове диети за редуциране на теглото.

Диетите са често срещани и популярни.

Ясно е, че диетата може да бъде назначена както при заболяване, така и за отслабване.
Смята се, че около половината от жените с нормално тегло са някаква диета. Проучване сочи, че приблизително 70% от жените и 45% от хората, които спазват диета, не са с наднормено тегло и не е необходимо да спазват някаква диета. Диетата се предшества от недоволство от тялото  и желанието да се отслабне, което е провокирано от наложения стереотип слаби фигури в нета или във филмите.

Диетични рискове при отслабване.

Диетите увеличават риска от хранително разстройство. Учените са установили, че ако момичетата в юношеска възраст се хранят ограничаващо, рискът от развитие на хранително разстройство се увеличава пет пъти, а при строга диета – осемнадесет пъти.

Честите, крайни диети допринасят за наднорменото тегло. 95% от тези хора, които спазват диета за отслабване, наддават повече през следващите две години, отколкото са загубили в резултат на диетата. Това се дължи на факта, че по време на спазването на диетата хората много ограничават броя на калориите и разнообразието от ястия, изпитвайки постоянен глад. Може би за кратко време диетите могат да игнорират глада, но след дълги диети се появява повишен апетит и преяждане. Това от своя страна води до чувство за вина и провал, което може да изостри недоволството от себе си и тялото си. Някои хора живеят в подобен цикъл на диети през целия си живот – тоест, диетата отнема определена част от времето и енергията им всеки ден.

И още нещо важно!

Освен това е установено, че диетите за отслабване забавят метаболизма – скоростта на изгаряне на калории се забавя. Нормалната скорост на метаболизма се възстановява известно време след като човекът се върне към здравословна и адекватна диета.
Строгата диета засяга както психическото, така и физическото здраве. Може да се появи лош дъх, умора, преяждане, главоболие и спазми, запек, нарушения на съня и евентуално разрушаване на костната тъкан.
Известно е, че около ⅓ от световното население е с наднормено тегло, но около два пъти повече хора искат да отслабнат.

Споделете тази полезна информация с познати и приятели в социалните мрежи с бутоните по-долу.

4/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Здравословно хранене при деца - CHEF & GASTRO
  Permalink
 2. Почистване, измиване и приготвяне на зеленчуци - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни