Skip links

Звезди Мишлен – ресторантите ги обожават

Loading

Звезди Мишлен – нека накратко ви разкажем тяхната история

Наистина е странна появата на звезди Мишлен… Знаете ли, че тяхната история е свързана с компания за производство на автомобилни гуми?

В съвременния свят има много рейтинги за ресторанти, но всеки е чувал този със звездите Мишлен.

Michelin Guides (French: Guide Michelin) съдържа най-добрите ресторанти и хотели в света.

Мисля, че много от вас познават Michelin като производител на гуми. “Какво общо имат тогава ресторантите?” – се питате вие. Защо ресторантите мечтаят да получат точно такива звезди?

Историята им датира от над 100 години. Още през 1900 г. Андре Мишлен (André Jules Michelin) решава да публикува списък на паркинги, бензиностанции, хотели и кафенета. През август същата година излиза първата класация на Мишлен. Става дума за печатно издание със значителен тираж от 35 000 екземпляра за своето време. Публикуването на Наръчника съвпада с откриването на Световното изложение в Париж и той е раздаден на гостите-автомобилисти безплатно.

Анотацията на корицата гласи: „В тази книга шофьорите могат да намерят информация за това къде да ремонтират автомобила си в случай на инцидент, къде могат да спят, да ядат и да изпращат телеграма“. Впоследствие Андре Мишлен осъзнава, че пътеводителят е чудесен инструмент за увеличаване на продажбите на гуми. От 1920 г. ръководството на компанията не просто предоставя списък със заведения, но препоръчва да се посетят точно определени ресторанти.

Вижте още: Жорж Огюст Ескофие: Императорът на Н. В. Кухнята

Идеята за създаването на кулинарния пътеводител е изключително проста – да се провокират шофьорите да пътуват повече и по този начин да се увеличат продажбите на автомобили и гуми.

Red Guides за ресторантите със звезди Мишлен излиза веднъж годишно – на 1 март в повече от 20 страни по света.

Например, Токио е лидер в броя на „звездните“ ресторанти. Този град често е споменаван за световна кулинарна столица, измествайки Париж от пиедестала.

През 1936 г. са публикувани критериите за подбор на ресторанти със звезди, които и до днес важат. По тази причина има само 3 звезди за ресторанти, а именно:

  • 1 * – Много добър ресторант в своята категория
  • 2 * – Ресторант с отлична кухня, струва си да направите отклонение от маршрута си;
  • 3 * – Ресторант с изключителна кухня, заслужаваща специално пътуване

Кой дава на ресторантите звезди Мишлен?

Инспектор оценява ресторанта анонимно. Той е честен, безпристрастен и абсолютно неподкупен. Да се стане оценител не  е лесно – участват само  професионалисти, изкарали  специално обучение. Задължително трябва да притежават диплома по кулинарно майсторство или хотелски мениджмънт. Именно този факт прави звездите на Мишлен толкова значими на кулинарната карта на света.

През 2003 г. един от инспекторите на Справочника Паскал Реми написва книгата „Инспекторът сяда на масата“, в която разкрива някои от тайните на работата си. Тогава той е уволнен от компанията под предлог за нарушаване на трудовата дисциплина. За съжаление книгата не е публикувана.

Средно инспекторите на Michelin изминават 30 000 километра годишно, консумират 250 ресторантски ястия и отсядат в 160 хотела. Реми Паскал е посетил 15 000 ресторанта и е опитал 10 000 ястия по време на работата си в Michelin.

Защо на някои ресторанти се отнемат звездите Мишлен?

Въпросът е, че да запазиш звезда е също толкова трудно, колкото да я получиш. Тук е като в спорта. Спечелиш турнир – ставаш шампион. И през следващата година всичко започва пак на стартовата линия. Инспекторите продължават да посещават ресторантите със звезди няколко пъти в годината. За да са сигурни, че ще продължи да работи „в най-добрия си вид“. Ако нещо не е наред, звездата се отнема. Не всички готвачи искат да живеят в постоянно напрежение, за да отговарят на високите критерии на ръководството.

Звездите Мишлен – съревнованието продължава в наши дни!

Но пък наличието на звезди увеличава печалбата на ресторанта с 20-30% (и съответно обема на работата). С една дума, битката е много оспорвана. Скандали и пикантни подробности около звездите на ресторантите има винаги…но дори в 21-век, Red Guides с право се определя като “Оскар” в кулинарията.

Хиляди готвачи по света в наши дни продължават се борят за ресторант със звезди Мишлен .

 

 

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Улична храна със звезди Мишлен - Chef and Gastro
    Permalink
  2. Готвачът на знаменитости - Гордън Рамзи - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни