Skip links

Храни, полезни за чревната микрофлора

Loading

Има ли специални храни, които са полезни за чревната микрофлора на човека?

А чели ли сте книгата „Яжте мръсно“ на диетолога Джош Акс, в която той разкрива колко е важна за човека чревната миклофлора? Оказва се, че има храни, които подпомагат нейната работата. Научете за тях от статията ни днес.

Защо трябва да се обърне внимание на чревната микрофлора?

В последните години много изследвания потвърждават огромната роля на флората на червата за цялостното здраве. Ако тя е балансирана, то човек има оптимално храносмилане, нормална абсорбция на хранителни вещества и елиминация на токсините.  Това е важно за имунната система. Така тя е силна и може да се справи с вирусите и бактериите. Оказва се, че редица болести действително са провокирани от дисбаланс в червата.

Никога не е късно да се погрижите за своята чревна миклофлора.  Консумацията на определени храни, които могат да подобрят лигавицата на червата.

Ето някои ценни храни, които са полезни за здравето на миклофлората на червата.

  • Кисело зеле

Киселото зеле се получава при ферментация.  То предоставя на организма достатъчно голямо количество „добри“ бактерии. Високото съдържание на фибри в киселото зеле елиминира подуването на корема и подобрява храносмилането.

Те работят като пребиотик, защото са с високи нива на несмилаем инулин. А той оказва голяма роля на  бактерии като бифидобактерии и лактобацили. Аспержите освен това са богати на витамини от група В и антиоксиданти.

  • Ананас

В този плод има ензим – бромелаин. Той е като „Бърза помощ“  при храносмилането. Реално съдейства за разграждането на протеини от големи хранителни молекули на по-малки пептиди. Той също намалява секрецията на цитокини, които увреждат лигавицата на червата.

  • Лук

Той е чудесен източник на пребиотици и е богат на кверцетин (силен антиоксидант), снижаващ негативната  роля насвободните радикали в организма. Лукът е с високи дози хром, който повишава производството на инсулин и на витамин С, отговорен за силна имунна система.

  • Чесън

Суровият чесън също е супер пребиотична храна с високи нива на инулин, която подхранва „обрите“ бактерии в червата. В него има: манган, витамин В-6, витамин С, селен и алицин, който е мощно средство за борба с болестите. Той се отделя, ако чесънът е стрит или нарязан.

  • Ябълков оцет

Той спомага за разграждана храната и стимулира отделянето нахраносмилателните сокове. Притежава антивирусни и антимикробни свойства, като намалява растежа на бактериите, които  са „лоши“.

  • Кимчи

Кимчи съдържа живи и активни пробиотични култури, които  а от полза за червата. Тази корейска гарнитура доставя големи дози фибри и мощни антиоксиданти. Освен това естествено детоксикира тялото.

Прочетете също: Зелен боб – ето защо е толкова полезна храна за човека

Този корен успокоява и отпуска стомаха, също облекчава гаденето. Той е естествен източник на витамин С, магнезий, калий, мед и манган. От векове е ценен хранителен продукт за xраносмилателния тракт.

  • Листа от глухарче

Колкото и странно да е, тези листа са отлични детоксикатори.  Богати са на антиоксиданти и пребиотици, които могат да балансират чревната миклофлора. В тях има много витамини А и К, калций и желязо, които са важни за работата на червата.

И ако Ви е допаднала тази статия, време е Вашите приятели също да я прочетат. Споделете я с бутоните по-долу.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Земна ябълка: време е за силен имунитет - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни