Skip links
История на хамбургера

История на хамбургера

Loading

Има ли връзка между хамбургера и град Хамбург?

Научете повече за историята на хамбургера тук.
Историците смятат, че мляно говеждо месо е било използвано за първи път от монголските войници на Чингис хан. А през 13-ти век е стигнало до Русия, където е станало известно като Steak Tartare. По търговските пътища в Балтийско море суровият деликатес пътува до Хамбург.  Ахаааа….ето я връзката. Към 17-ти век говеждото месо се превръша в популярно ястие на германците, които са го пържили или пълнели в колбаси.

И кога се е появил първият хамбургер?

Най-ранното споменаване на предшественика на хамбургера е в английската готварска книга от 1763 г. Hannah Glasse, The Art of Cookery, Made Plain and Easy. Тя описва пушената „хамбургска наденица“, приготвена от говеждо мляно месо и подправена със сол, пипер, карамфил, индийско орехче, чесън, вино и ром. През 1802 г. Оксфордският речник на английския език включва термина Hamburg steak –  осолено, смляно говеждо месо, което е леко опушено и смесено с лук и галета.

Солената и пушена храна става идеалното средство за дълги морски пътувания и през 18-ти век Hamburg steak си проправи път през Атлантическия океан. Корабите от линията Хамбург-Америка стоварват хиляди имигранти в Новия свят и скоро говежди банички в хамбургски стил се появяват по щандове за хранене в Ню Йорк.

Забавен факт: германците никога не са наричали това ястие „хамбургска пържола“, вместо това е известно като Frikadelle или Bulette.

Американската иновация води до коренна промяна.

Сега, след като знаем как говеждото стига до Северна Америка, остава въпросът: кой първо го е комбинирал хлебчето, разрязано на две с говеждото месо, за да се роди вкусния хамбургер, който познаваме и обичаме?

Историята не е ясна и има няколко вариации.

  • Според Библиотеката на Конгреса, в Louis’ Lunch in New Haven се сервира кайма от говеждо месо между филийки хляб още през 1895 г.
  • Друга история поставя раждането на хамбургера десетилетие по-рано и в Сеймур, Уисконсин. Твърди се, че през 1885 г. в „Хамбургер Чарли“  Charlie Nagreen, който правел успешен бизнес в продажбата на месни топчета, на един местен панаир, решава да ги сложи между две парчета хляб, за да е по-лесно да се ядат в движение.
  • И накрая, братя Menches твърдят, че са изобретили тази храна за панаир в окръг 1885 в Хамбург, Ню Йорк. Самите братя, както гласи случката, остават без свинско месо за своите сандвичи с колбаси и вместо това приготвят сандвич с кайма от говеждо месо, ароматизиран с кафе и кафява захар.

И се появява първата верига хамбургери в света – White Castle.

И  хамбургерът бързо набира популярност. Какво се случва? През 1904 г. е представен на St. Louis World’s Fair, а през 1916 г. Walter Anderson, готвач от Канзас, дава тласък в развитието на хамбургери. Андерсън започва да продава хамбургери от каросерия на трамвай в оживено кръстовище в Уичита, Канзас. Хамбургерите му са хит и броят на щандовете за хамбургери нараства. Той събира достатъчно пари, за да отвори собствен магазин. Пет години по-късно той е съосновател на White Castle с  E.W. Ingram. Така се ражда първата в света верига за бургери. Андерсън разработва кухнята с поточна линия, изгражда изискванията за чистота и започва да ползва хартиени шапки и салфетки. Към 1931 г. White Castle се разширява до 116 броя в 11 различни държави.

До къде е стигнал хамбургера?

Век по-късно хамбургерите се продават по целия свят в безброй варианти. Те са основна елемент в менютата на заведенията за бързо хранене, а ексклузивни варианти се предлага дори в ресторантите от висок клас. Само в САЩ всяка година се изяждат около 50 милиарда бургера. Те съставляват 40% от всички продадени сандвичи и за тяхната направа се използва над 70% от говеждото месо, сервирано в търговски обекти.

Хамбургерите са толкова популярни в световен мащаб, че The Economist сравнява покупателната способност на страните, използвайки The Big Mac Index.

 

 

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Street Food - същност и специфика - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни