Skip links
Кафе с масло

Кафе с масло – защо хората го предпочитат?

Loading

Кафе с масло – в последните години има доста последователи. Защо е така?

Маслото е намерило своя път в чашите за кафе заради ползата от изгаряния на мазнини и умствената концентрация. То дори се предлага в някои кафенета като екстра.

Може би се чудите дали добавянето на масло към кафето ви е здравословно или просто поредната мода?

Тази статия предоставя надеждна научна информация за потенциалните ползи за здравето и рисковете от добавянето на масло към кафето. така че всеки може да прецени за себе си.

Кафе с масло  – какво точно е това?

Кафето с масло е напитка, която е от сварено кафе, несолено масло  и кокосово масло, което е с триглицериди със средна верига (МСТ), лесно смилаем вид мазнина.

Подобно е на Bulletproof кафето – бронирано кафе, разработено от  Dave Asprey. Бронираното кафе се приготвя от специфичен вид кафе на зърна, масло от свободно отглеждана крава и кокосово масло.

Кафето с масло е от типа  „направи си сам“ – по-лесна версия на Bulletproof кафе, което не изисква специални кафени зърна или масло от крава, която се е хранела само с трева.

Кафето с масло често се консумира вместо закуска от хората, които следват кето диета, която е с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати.

Ето как да си приготвите кафе с масло:

Сварете около 1 чаша (237-355 мл) кафе.
Добавете 1-2 супени лъжици кокосово масло.
Добавете 1-2 супени лъжици несолено масло или изберете Гхи, вид избистрено масло с по-ниско съдържание на лактоза, ако не ядете обикновено масло.
Смесете всички съставки в блендер за 20-30 секунди, докато приеме консистенцията на пенливо лате.
Можете да го направите с помощта на съставки от местния магазин за хранителни стоки.

Ето и неговото съдържание.

Стандартна чаша кафе (237 мл) с 2 супени лъжици кокосово масло и несолено масло съдържа:

  • Калории: 445
  • Въглехидрати: 0 грама
  • Общо мазнини: 50 грама- почти 85% от мазнините в масленото кафе са наситени.
  • Протеин: 0 грама
  • Фибри: 0 грама
  • Натрий: 9% от референтния дневен прием
  • Витамин А: 20% от от референтния дневен прием

Освен с високото си съдържание на мазнини, масленото кафе съдържа и други важни хранителни вещества, а именно витамин А. Това е е мастноразтворим витамин, който е необходим за здравето на кожата, имунната функция и доброто зрение.

Митове и истини за това кафе.

Много хора твърдят, че им дава трайна енергия, добра концентрация и подпомага загубата на мазнини, като потиска глада. Кафето с масло съдържа голямо количество мазнини, което забавя храносмилането и може да увеличи чувството за ситост.

    • По-конкретно, кокосовото масло в масленото кафе е богат източник на вид мазнина, която може да насърчи чувството за ситост.
    • Смята се, че кафето с масло осигурява стабилна, дълготрайна енергия без срив на кръвната захар. На теория, тъй като мазнините забавят храносмилането, кофеинът в кафето се усвоява по-бавно и осигурява по-дълготрайна енергия.
    • Определено кафето с масло повишава умствената яснота и подобрява когнитивните функции при хората.

Недостатъци на кафето с масло.

Важно е да се отбележи, че това кафе не е балансиран начин да започнете деня си. Замяната на питателна закуска с него измества много важни хранителни вещества. Освен това пиенето на напитката в допълнение към типичната закуска вероятно добавя значителен брой ненужни калории.

Две бъркани яйца със спанак, заедно с половин чаша (45 грама) овесени ядки с ленено семе и горски плодове, са по-балансирано ястие, което ще донесе повече полза за вашата енергия и цялостно здраве, отколкото порция кафе с масло.

Освен това този вид кафе съдържа значително количество холестерол. Около 25% от хората се считат за хиперреагиращи на холестерола, което означава, че храните с висок холестерол значително повишават холестерола в кръвта.

В крайна сметка всеки решава сам за себе си!

 

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Вредни навици за закуска - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни