Skip links
Кашлица

Спрете кашлицата с тези храни

Loading

Кашлицата е много неприятно състояние.

Какво се случва при кашлица?
Най-общо казано, кашлицата е напълно нормална реакция.  Тя може да помогне на гърлото да се изчисти от храчки и други дразнители.

    • Продължителната кашлица обаче може да бъде симптоматична за редица състояния, като алергия, вирусна или бактериална инфекция.
    • Понякога кашлицата не се дължи на нещо, свързано с белите ви дробове. Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) също може да я причини.

Заедно с медикаментозното лечение, съществуват и храни, които могат да помогнат

Мед

Медът е ценен във времето лекарствен лек за възпалено гърло.  Според едно проучване, той може също така да облекчи кашлицата по-ефективно от лекарствата, които се продават без рецепта, които съдържат декстрометорфан, подтискащ кашлицата.
За целта може да смесите до 2 чаени лъжички мед с билков чай ​​или топла вода и лимон.

Храни, съдържащи пробиотици

Пробиотиците са микроорганизми, които могат да осигурят множество ползи за здравето.  Въпреки че не облекчават директно кашлицата, те помагат за балансиране на стомашно-чревната флора.  Този баланс може да поддържа функцията на имунната система в тялото. Най-естественият начин за набавяне на пробиотици е чрез ферментирали храни, включително:

Ананас

Обикновено човек не мисли за ананаса като средство срещу кашлица, но това може да се дължи на факта, че никога не е чувал за бромелаин. Има доказателства, които сочат, че бромелаинът – ензим, намиращ се само в стъблото и плодовете на ананаса – може да помогне за потискане на кашлицата, както и да изчисти слузта в гърлото.

Мента

Ментовите листа са добре известни със своите лечебни свойства.  Ментолът в ментата успокоява гърлото и действа като деконгестант, помага за разграждането на слузта. Добър ефект дава приемането на чай от мента или инхалацията.  За да направите инхалация, добавете 3 или 4 капки ментово масло за всеки 5 унции гореща вода.  Сожете кърпа над главата и поемете дълбоко въздух директно над водата.

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни