Skip links

Компостиране в ресторанта: приоритет 1

Loading

Компостиране в ресторанта – защо все по-често е актуален въпрос?

Компостиране в ресторанта: това не е модна приумица, а важно еко решение за всеки собственик на ресторант. Трябва с времето да има устойчивост, за да донесе ползи.Като лидери в индустрията, главните готвачи имат известна отговорност за намирането на начини за снижаване обема на хранителните отпадъци. В същото време това е просто добър бизнес. Заедно с обмисленото планиране на менюто и подходящото обучение на персонала, за да се помогне за елиминирането на ненужните отпадъци, компостирането представлява един очевиден начин, по който ресторантите могат да участват в подобряването на хранителния цикъл в своите общности.

Намаляването на хранителните отпадъци в ресторанта е световен проблем. Zero waste е концепция, която дава отговор на този въпрос директно. В превод означава „нулеви отпадъци“ и някои ресторанти у нас вече имат опит в тази насока.
Става дума за съзнателното потребление и намаляване на отпадъците като отново се използват.

Беа Джонсън от Франция е идеолог на концепцията Zero waste с нейните пет принципа:

• Refuse – намаляване на покупката на излишни продукти и контейнери.
• Reduce – снижаване потреблението на ресурси, така наречената енергийна ефективност.
• Reuse – вторична употреба на предмети, например, бутилки.
• Recycle – рециклиране.
• Rot – компостиране на органичните отпадъци.

Да се прави компостиране на органичните отпадъци, в заведенията е приоритет в държави като Финландия. Спазвайки Zero waste, хранителните отпадъци стават на торове, а нехранителните след сортиране се преработват.

Какво е компостиране?

Компостирането е система за разграждане на органичен материал – неща като плодове и зеленчуци, картон, хляб, тестени изделия, черупки от яйца, утайка от кафе, небоядисана хартия, листа и окосена трева. Полученият компост води до създаването на богата на хранителни вещества почва. Елементите, които не трябва да се включват в един компост включват месо, млечни продукти, мазнини, развалени растения, излишък от кори от лук или цитрусови плодове, гланцирана хартия, стикери (като тези, които се намират върху продуктите) и дървени стърготини.
Компостирането изисква много малко оборудване, образователна и отдаденост, за да даде положителни резултати в ресторанта.

Самото компостиране в ресторанта изисква покупката на машина за тази цел.

И успоредно с това да се сортира боклука, да се предава хартия за рециклиране, да не се ползват пластмасови прибори, чаши, чинии за еднократна употреба.
Оказва се според ново изследване, че 21% от хранителните отпадъци са резултат на разваляне на храната по време на съхранение, 45% – при готвене (рязане и почистване), 34% – идват от чиниите на клиентите в ресторанта.
Компостирането реално е част от цялостната политика за работа в ресторантьорския бранш и намалява разходите. Това дава опция за увеличаване на средствата, които могат да се инвестират в нови уреди.

Какво се компостира в ресторанта?

Всички видове храни, рециклируеми хартиени салфетки, филтри от кафе, черупки от яйца.
Все пак костите и хартията налагат повече време. Готовият тор може да се продава и да носи средства на ресторанта. Той е с високо съдържание на вода и нестабилна физическа структура.
За тази цел се ползват компостери с различен капацитет и мощност. Те могат да преработят от 75 до 2400 кг отпадъци седмично. Новите модели се регулират с приложение за смартфон, таблет, лаптоп или компютър.

Компостиране в ресторанта и реклама.

В допълнение към идеята, че предприемате положителни стъпки за околната среда, местната хранителна система и крайния резултат на вашия ресторант, компостирането може да има и други предимства. Споделете новината, че вашият ресторант компостира като ползвате медиите чрез съобщение за пресата и в социалните медии. Това може да бъде чудесна PR възможност и може да бъде мотивация посетителите да изберат вашия ресторант пред конкурент.

Компостиране в ресторанта – това не е невъзможна мисия, става дума за отличен начин за увеличаване на печалбите.

Хареса ли Ви статията – споделете я с бутоните по-долу в социалните мрежи.

5/5 (12)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Шокови охладители/ замразители: същност и роля - Chef and Gastro
    Permalink
  2. Zero waste в ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни