Skip links

Шокови охладители/ замразители: същност и роля

Loading

Шокови охладители/ замразители – научете повече за тях и ролята им

Шокови охладители/ замразители – за какво служат?

Оказва се, че те са най-добрата система за увеличаване на крайния срок на годност на храната, запазвайки нейната свежест

Шоковите охладители/ замразители намират приложение в:

  • Пекарни
  • Сладкарски цехове
  • Фирми за производство на сладолед
  • Професионални кухни

Шоково охлаждане има при температура  от +90° → +3°C.

Цялата храна, приготвена и оставена да се охлади, бавно губи най-добрите си качества. Шоковите охладители позволяват да се понижи температурата на храните непосредствено след термична обработка, до + 3°C. Скоростта на такъв процес е от съществено значение, тъй като позволява намаляване на бактериалната пролиферация, което е особено важно, докато храната е при температури между +65°C и +10°C. Крайният резултат е запазването на качеството, цвета и аромата на храната.

Шоково замразяване има при температура +90° → -18°C.

Процесът на шоково замръзване е най-добрият процес за съхранение на храна в продължение на много месеци. Благодарение на мощната си хладилна система с температура на въздуха от -40°C, шок фризерите бързо намаляват температурата в основата на храната до -18°С, като по този начин избягват макрокристализацията и осигуряват перфектно и дълготрайно запазване на всички оригинални качества на храната. След размразяване няма загуба на течност, твърдост или аромат.

Шокови охладители/ замразители – какви са ползите от тях?

  • Намаляване на бактериалния растеж

Размножаването на бактериите става много бързо, когато храната е с температура между + 65°C и + 10°C. Около + 37°C броят на бактериите се удвоява на всеки 20 минути. Шоковите охладители позволяват бързо да „прекосят“ диапазона на опасните температури, като ядрото на храната се понижи до + 3°C за по-малко от 90 минути. Това намалява количеството бактерии в храната след готвене – до минимум, подобрявайки нейното качество, дълголетие и безопасност.

  • Пести се време до 30%

Благодарение на по-дългият срок на годност на шоково охладената храна, е възможно да се планира по-добре производството и да се приготвят по-големи количества ястия и полуобработени храни предварително, без да се налага да се повтаря процеса всеки ден. Всичко това, поддържа най-високо качество на сервираните храни.

  • Запазване на закупените продекти

Благодарение на използването на фризера, който позволява удължаване срока на годност на замразените храни, запазвайки първоначалните им качества непроменени, е възможно да се купуват сезонни съставки, когато те са по-евтини.

  • Намаляване на отпадъците

Шоковото охлаждане/ замразяване увеличава срока на годност на храните, позволявайки на оператора да има повече време да използва храните, като по този начин значително намаляват отпадъците.

  • По-малко дехидратация

Шоковото охлаждане незабавно спира изпаряването на влагата в храната, като по този начин предотвратява дехидратацията. Ароматът и вкусът на храните често са свързани с точното количество съдържание на влага в храната.

По-дългият срок на годност на бързо охладените храни и полуфабрикати дава възможност да се увеличи броят на предлаганите ястия, без да се усложнява организацията на производството.

4.6/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Неутрално оборудване в професионалната кухня - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни