Skip links

Кулинарна фотография

Loading

Кулинарна фотография: научете как да направите  “вкусни снимки”

Какво е кулинарна фотография?

Сервираните храни в ресторанта все повече приличат на шедьоври на изкуството и често ни е трудно да ги „развалим“, без да запазим спомен за тях с “вкусни снимки”. Разбира се, не се храним с фотоапарат под ръка, но пък в този случай важи правилото, че най-добрата камера е тази в джоба ти. Нали?

На практика може да направите хубави “вкусни снимки” с всеки един телефон с камера.

  • За тези, които се страхуват да експериментират, е достатъчно добър вграденият „автоматичен“ режим на работа.
  • Онези от вас, които не желаят да оставят автоматиката да решава визията вместо тях, могат да си поиграят с настройките. Бих посъветвал начинаещите да настроят апарата си на минимално ISO и 1/50 скорост.
  • Изключително важно е автоматичният режим на светкавицата да бъде изключен.
  • Препоръчвам да прибягвате до тази опция наистина в краен случай.
  • Разчитайте на наличното в помещението осветление – било то естествено или от осветителни тела, то винаги е достатъчно за добър кадър.

Опасностите, които създава светкавицата, са в двете крайности – или да осветите прекомерно обекта, или снимката да стане тъмна. Почти задължително е, че тя ще направи обемно композираното блюдо да изглежда плоско.

За предпочитане при създаване на снимки кулинарна фотография е осветлението да бъде естествено, и то при облачно време, като в никакъв случай не използвайте директна слънчева светлина.

Понякога може да ви направи впечатление, че на кадрите с “вкусни снимки” често не е показана цялата чиния, а част от нея. Това не е общовалидно правило за кулинарната фотография, а се прилага спрямо нуждите на илюстративния материал – дали искате да покажете част от заведението, декорацията на чинията, да навлезете по-навътре в структурата на ястието, на приготвените компоненти. За добрата композиция трябва да се търси цялостно представяне на ястието, да се вижда какво съдържа, неговата презентация.

Камерите на съвременните телефони, а и самите социални медии, в които публикуваме снимките на ястията си, разполагат с многобройни филтри и ефекти за промяна визията на фотографията. Лично аз не харесвам тези филтри, защото обичам да показвам храната в максимално естествения й вид. Разчитам единствено на ефектите, които мога да създам със светлината, както и с кадровката. Може би единственото, което бих използвал, е да подсиля яркостта на цветовете – така храната би изглеждала по-вкусна.

За добрия кадър за всяка снимка в категорията “Кулинарна фотография” има няколко много важни неща.

  • Най-напред трябва да внимавате фотокамерата да бъде в хоризонтално или вертикално положение спрямо чинията, в зависимост от това в какъв ракурс искате да представите ястието. Така че не трябва да държите телефона си под наклон наляво или надясно, за да не „наклоните“ и чинията. В такива ситуации са много удобни стативите за телефони, които позволяват лесно да нивелирате телефона според плоскостта на чинията.
  • Относно композицията на кадъра има един доста добър „пищов“ във всяка една камера на телефон – т.нар. „решетка“ във визьора, която дава четири пресечни точки на линиите си в кадъра. Разположете обекта на някоя от тези четири точки и никога няма да сгрешите. Разбира се, съществува и вариант за централна композиция, в която обектът е в средата на кадъра. По краищата на снимката оставете „въздух“, т.е. свободно пространство между обекта и границите на кадъра, за да може да се асимилира по-лесно.
  • И един трик от мен – зумнете леко, защото при широко отворена камера на телефона се получава разширяване в краищата. Това ще позволи да запазите пропорциите на ястието.

Пожелавам ви приятно „вкусно“ снимане!

 

 

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни