Магданоз (Petroselinum crispum)

Магданоз

Магданоз (Petroselinum crispum) – как се ползва в кухнята?

Какво е магданоз?
Магданозът, известен още като Petroselinum crispum, е член на семейство Apiaceae. Тази листна билка произхожда от средиземноморския регион и все още се използва в кухните на района. Въпреки че точният произход на растението не е известен, това двугодишно растение се отглежда от векове в райони на Гърция, Италия, Испания, Португалия, Мароко, Алжир и други. Латинското име на билката идва от гръцката дума petro, което означава камък, тъй като се смята, че магданозът за първи път се е появил в скалистите хълмове на Гърция.

Какви са ползите за здравето от магданоза?

Той е добър източник на много полезни активни съставки, като антиоксидантни флавоноиди и фенолни съединения, в допълнение към изключително високите си нива на витамин К, витамин С и витамин А от бета каротин. Тази подправка също е чудесен източник на аминокиселини и фолиева киселина.

За да се подготви пресния магданоз за консумация, той се измива – потопява се в купа с вода и го раздвижва. Въпреки че закупеният от магазина магданоз може да бъде предварително измит, то този от фермерския пазар или от градината, обикновено се нуждае от обилно изплакване. След като е чист, то се подсушава с хартиена кърпа.

Какъв е вкусът на магданоза?

Той се предлага както в прясна, така и в изсушена форма. Магданозът има ярък, тревист и леко горчив вкус, който служи като контраст, за да подчертае останалите вкусове в ястието, подобно на лимоновата кора. Основно известен като гарнитура, магданозът придава атрактивен зелен цвят и растителен вкус, което го прави идеалният последен щрих в процеса на готвене.

Кулинарна употреба.

Това растение е с дългогодишна употреба в европейската и близкоизточната кухня. В наши дни магданозът се използва по целия свят като фино, тревисто допълнение в широка гама от кухни. Древните римляни и гърци са използвали магданоз в церемониите на смъртта като начин за маскиране на миризмата. Днес той е най-известен като универсално, свежо допълнение към сосове, салати и всяко ястие, което носи нотка на билков вкус.

Подобно на други подправки, магданозът може да се пасира в сосове и песто, както и дипове. Той често се добавя в ястия като тестени изделия, сосове, салати, месни ястия и зеленчуци. И често се поръсва отгоре на готовите ястия за допълнителен аромат и красив външен вид.

В допълнение към основната си роля като гарнитура, магданозът също е често срещана съставка във френския bouquet garni. Това е снопче от пресни билки, вързани заедно, което се поставя в супи, яхнии и сосове, за да имат билков аромат в ястията. .

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Защо пикантните храни са предпочитани?

Защо пикантните храни са предпочитани? Пикантните храни са сред най-популярните  в много страни. Те се [...]

Масла и мазнини при готвене: специфика

Какво трябва да се разбира под масла и мазнини… най-общо казано липиди в процеса на [...]

2 Comments

Компостиране в ресторанта: приоритет 1

Компостиране в ресторанта – защо все по-често е актуален въпрос? Компостиране в ресторанта: това не [...]

2 Comments

Как да изберем POS система за ресторант

POS система за ресторант – днес ви предлагаме 7 съвета за намиране на правилния ресторантски [...]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]